Jak poinformował dziennikarzy w środę organizator wigilii, krakowski restaurator Jan Kościuszko, charytatywne przedsięwzięcie rozpocznie się po godz. 11 i potrwa aż do wyczerpania przygotowanych dań. Co roku na krakowską wigilię przyjeżdża kilkadziesiąt tysięcy osób, często z odległych zakątków kraju. Organizatorzy przygotowują na nią ponad 50 tys. porcji różnych dań wigilijnych: pierogów, kapusty z grzybami, czerwonego barszczu i zupy grzybowej. W tym roku dzięki udziałowi w przedsięwzięciu gospodarstwa rybackiego z Doliny Będkowskiej po raz pierwszy pojawi się 10 tys. porcji karpia. "Nasza wigilia to najbardziej transparentna akcja charytatywna - z jednej strony są ci, którzy mogą i chcą się podzielić, z drugiej ci, którzy pomocy szukają i potrzebują. Pomiędzy nimi jest stół wigilijny" - powiedział Kościuszko. Organizatorzy wigilii zaapelowali do dobroczyńców, aby przynieśli w niedzielę na rynek żywność o przedłużonej przydatności do spożycia - konserwy mięsne, gotowe dania i makarony. Produkty te będą na bieżąco rozdawane potrzebującym. Honorowy patronat nad 19. wigilią dla bezdomnych i potrzebujących objął prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Akcję wspierają wolontariusze, właściciel sieci sklepów Biedronka, krakowski producent słodyczy Wawel S.A., producent wędlin Bacówka oraz firma ABC, która jak co roku dostarczy jednorazowe naczynia.