Jak poinformował dziennikarzy w środę organizator wigilii, krakowski restaurator Jan Kościuszko, charytatywne przedsięwzięcie rozpocznie się po godz. 11 i potrwa aż do wyczerpania przygotowanych dań. Co roku na krakowską wigilię przyjeżdża kilkadziesiąt tysięcy osób, często z odległych zakątków kraju. Organizatorzy przygotowują na nią ponad 50 tys. porcji różnych dań wigilijnych: pierogów, kapusty z grzybami, czerwonego barszczu i zupy grzybowej. W tym roku dzięki udziałowi w przedsięwzięciu gospodarstwa rybackiego z Doliny Będkowskiej po raz pierwszy pojawi się 10 tys. porcji karpia. "Nasza <a class="textLink" href="https://wydarzenia.interia.pl/tematy-wigilia,gsbi,1163" title="Wigilia" target="_blank">wigilia</a> to najbardziej transparentna akcja charytatywna - z jednej strony są ci, którzy mogą i chcą się podzielić, z drugiej ci, którzy pomocy szukają i potrzebują. Pomiędzy nimi jest stół wigilijny" - powiedział Kościuszko. Organizatorzy wigilii zaapelowali do dobroczyńców, aby przynieśli w niedzielę na rynek żywność o przedłużonej przydatności do spożycia - konserwy mięsne, gotowe dania i makarony. Produkty te będą na bieżąco rozdawane potrzebującym. Honorowy patronat nad 19. wigilią dla bezdomnych i potrzebujących objął prezydent Krakowa <a class="textLink" href="https://wydarzenia.interia.pl/tematy-jacek-majchrowski,gsbi,2063" title="Jacek Majchrowski" target="_blank">Jacek Majchrowski</a>. Akcję wspierają wolontariusze, właściciel sieci sklepów Biedronka, krakowski producent słodyczy Wawel S.A., producent wędlin Bacówka oraz firma ABC, która jak co roku dostarczy jednorazowe naczynia.