Pierwszego dnia (sobota) smak pierogów oceniać będą wszyscy, którzy pojawią się na Rynku i spróbują specjałów. Wśród publiczności rozlosowane zostaną atrakcyjne nagrody. W drugim dniu (niedziela) najsmaczniejsze pierogi wybierze jury powołane przez organizatorów, a zwycięska restauracja otrzyma przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami. PROGRAM 14 sierpnia 2004 (sobota) 10. - 11. - uroczysta msza święta w intencji krakowskich restauratorów w Bazylice Mariackiej11. - 11.15 - poświęcenie ziół przyniesionych przez mieszkańców Krakowa; wiązanki ziół rozdawane będą również na Rynku Głównym11.15 - 11.30 - przejście korowodu krakowskich restauratorów z Bazyliki Mariackiej do "Krainy Pierogów", stylizowanej wioski usytuowanej przy Kościele Św. Wojciecha11.30 - otwarcie festiwalu11.45 - rozpoczęcie degustacji konkursowej, podczas której publiczność wybiera lokale gastronomiczne serwujące najsmaczniejsze pierogi w Krakowie11.45 - 15.30 - równolegle z degustacją odbywać się będą konkursy i zabawy z publicznością oraz występy zespołu muzycznego15.30 - 16. - liczenie oddanych przez publiczność głosów16. - 16.30 - ogłoszenie wyników konkursu, wręczenie nagrody publiczności zwycięskiemu lokalowi, losowanie nagród wśród uczestników konkursu16.30 - 18. - kiermasz pierogów, występy zespołów muzycznych, "pierogowe" opowieści i wspomnienia mieszkańców Krakowa, wygłaszanie ze sceny najlepszych "ód do pieroga". 15 sierpnia 2004 (niedziela) 11. - otwarcie "Krainy Pierogów"11.15 - degustacja i ocena pierogów przez jury11.15 - 13.30 - równolegle z degustacją odbywać się będą konkursy i zabawy z publicznością oraz występy zespołu muzycznego13.30 - 14. - uroczyste wręczenie nagród i wyróżnień, przy dźwiękach kapeli góralskiej14. - 18. - kiermasz pierogów. Zobacz ostatnie wydanie biuletynu Fakty