Uznanie jury i publiczności zdobyły pierogi ze szpinakiem, pierogi z kaszą i wędzonką oraz pierogi z jabłkami w płatkach róż. Według wstępnych szacunków organizatorów, w sobotę i niedzielę na placu Szczepańskim w Krakowie zjedzono ponad 50 tys. pierogów. Profesjonalne jury przechodnią statuetką Św. Jacka z Pierogami doceniło pierogi ze szpinakiem, przygotowane przez restaurację "Polskie smaki". Uznanie jury zdobyły także pierogi z kaszą i wędzonką (z restauracji "Bohema") oraz pierogi z jabłkiem w płatkach róż, przygotowane przez "Królestwo Pierożka". Te ostatnie pierogi zdobyły również uznanie publiczności i zostały uhonorowane przechodnią statuetką Kazimierza Wielkiego. Tegoroczny festiwal połączony jest z obchodami 750. rocznicy śmierci św. Jacka - patrona Zakonu Dominikanów, dlatego towarzyszy mu "Jarmark św. Jacka". Impreza potrwa do środy 15 sierpnia. Organizatorami festiwalu jest Krakowskie Biuro Festiwalowe i zakon OO. Dominikanów. Jak podkreślali organizatorzy, ideą festiwalu jest nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych i promocja walorów kuchni staropolskiej wśród przybywających do Krakowa turystów. Festiwal cieszy się dużym zainteresowaniem. Od soboty, do degustacji pierogów ustawiały się na placu Szczepańskim długie kolejki. "Jak szacują restauratorzy, w sobotę wśród gości festiwalu rozprowadzono 30 tys. pierogów, prawdopodobnie nie mniej zjedzono także w niedzielę, ale nie mamy jeszcze dokładnych danych" - powiedziała Magdalena Łukasik z Krakowskiego Biura Festiwalowego. W programie festiwalu oprócz degustacji znalazły się kiermasze, pokazy lepienia pierogów i występy artystyczne. Chętni mogą zwiedzić klasztor dominikanów i wysłuchać nieszporów gregoriańskich. Organizatorzy festiwalu powołują się na legendę, według której biedacy poprosili o pierogi przechadzającego się ulicami Krakowa Świętego Jacka. Wiele słyszeli o tej bardzo wtedy elitarnej potrawie i chcieli jej skosztować. Święty Jacek spełnił ich prośbę. Inne podanie głosi, że św. Jacek w czasach głodu żywił biednych pierogami, które sam wymyślił i sam przygotowywał. Św. Jacek Odrowąż (ur. pod koniec XII w., zm. 15 sierpnia 1257 r. i pochowany w kościele dominikanów w Krakowie), kaznodzieja i misjonarz, twórca polskiej prowincji dominikanów, kanonizowany w 1594 r. Jego kult znany jest nie tylko w Polsce, ale również w całej Europie, w obu Amerykach i Azji. Obecnie jego świętem jest 17 sierpnia. W ramach Festiwalu Pierogów przewidziano jeszcze następujące atrakcje: poniedziałek, 13 sierpnia 2007 12.00-18.00 - konkursy i zabawy 13.30, 15.00 - zwiedzanie klasztoru oo. Dominikanów 13.15, 15.45, 17.15 - występy zespołu pieśni i tańca Raciborsko 14.00, 16.30 - pokazy lepienia pierogów 18.25 - nieszpory gregoriańskie (kościół oo. Dominikanów) 20.30 - występ Jacka Kowalskiego i Klubu Św. Ludwika wtorek, 14 sierpnia 2007 12.00-18.00 - występy artystyczne, pogadanki dominikańskie, konkursy 13.30, 15.00 - zwiedzanie klasztoru oo. Dominikanów 15.30 - występ kwartetu OKKO 17.00 - występ zespołu Perfugium 18.25 - nieszpory gregoriańskie (kościół oo. Dominikanów) środa, 15 sierpnia 2007 10.00 - uroczysta msza święta w Bazylice Mariackiej, po mszy poświęcenie ziół 12.00-18.00 - występy kapeli Baciarka, konkursy i zabawy 13.30, 15.00 - zwiedzanie klasztoru oo. Dominikanów 18.00 - oficjalne zamknięcie V Festiwalu Pierogów w Krakowie 18.25 - nieszpory gregoriańskie (kościół oo. Dominikanów) 20.15 - występ Scholi Teatru Węgajty (klasztor oo. Dominikanów)