Wpisanie na listę tych czterech regionalnych wyrobów z Małopolski - jak podkreśla gazeta - ułatwi ich promocję, a więc i sprzedaż; jest to też pierwszy krok do uzyskania unijnej ochrony produktów. Jak zachwala dziennik, "Czar Pustyni" to napój alkoholowy przygotowywany z żyta i grochu uprawianych przy Pustyni Błędowskiej; dzięki temu składniki te posiadają wyjątkowe walory smakowe. Z kolei jagnięcinę jurajską z owcy olkuskiej cechuje niska zawartość tłuszczu śródmięśniowego oraz wysoki poziom białka i składników mineralnych. Natomiast zielononóżka kuropatwiana to stara polska rasa kur. Naturalny pokarm, ekologiczne warunki chowu oraz słońce i świeże powietrze wpływają na to, że jaja zielononóżki mogą pełnić rolę leczniczą, bo oprócz walorów smakowych mają obniżony poziom cholesterolu w żółtku; te warunki mają też wpływ na jakość i smak mięsa.