Okazuje się, że w maszynowni chłodniczej dochodzi do rozszczelnienia zbiornika zawierającego 45 ton amoniaku. Pracownicy przebywający w pobliżu miejsca awarii zostają natychmiast ewakuowani, do akcji wkraczają służby ratownicze. Bezbłędnie zadziałał system zabezpieczający, nad uszkodzonym zbiornikiem prawie natychmiast otwierają się urządzenia rozpylające wodę. Jak informuje specjalista BHP w Browarze Okocim, Ireneusz Salomon - woda łącząc się z amoniakiem ogranicza skażenie. Na szczęście to tylko ćwiczenia wobec katastrofy. Natomiast piotr Pogański, dyrektor browaru dodaje: Jako zakład, w którym przechowywane są niebezpieczne substancje, jesteśmy zobligowani do przeprowadzenia takich ćwiczeń. Ostatnie szkolenie objęło wszystkie etapy akcji ewakuacyjnej, od ogłoszenia alarmu pożarowego i chemicznego do wyprowadzenia pracowników w bezpieczne miejsce i usunięcia awarii.