Reklama

Reklama

Co jest najbardziej "krakowskie" w smaku?

Konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! wchodzi w drugą fazę - od 16 maja, internauci będą mogli wybrać wyjątkowy, najbardziej "krakowski", przysmak kulinarny. Do wyboru będzie siedem nowych propozycji zgłoszonych przez internautów w pierwszym etapie konkursu oraz sześć przysmaków wybranych w zeszłorocznej edycji konkursu. Głosować będzie można na stronie www.krakow.pl do 1 czerwca (niedziela). Zwycięzców poznamy 4 czerwca (środa).

W pierwszym etapie konkursu internauci przysyłali swoje propozycje. Najwięcej zgłoszeń przyszło oczywiście z Krakowa, ale były również zgłoszenia od mieszkańców Warszawy, Szczecina, Rzeszowa, Bielska-Białej i innych zakątków Polski. Nie zabrakło również zgłoszeń z zagranicy.

Reklama

Do drugiego etapu konkursu wybrano siedem nowych propozycji, które najczęściej powtarzały się wśród zgłoszeń:

- Kremówka z Coctail-baru "Czarodziej" (ul. Karmelicka 15),

- Krakowski Kumpir przy Hali Targowej (ul. Grzegórzecka 3),

- Zapiekanki Bieńczyckie z Bieńczyckiego Placu Targowego,

- Torty z Galerii Tortów Artystycznych, (ul. Bożego Ciała 22),

- Frytki belgijskie  (ul. św. Wawrzyńca 16),

- Sznycel olbrzym z Restauracji "Kompania Kuflowa Pod Wawelem" (ul. św. Gertrudy 26-29),

- Pierogi z Jadłodajni u Stasi (ul. Mikołajska 16),

 

oraz sześć produktów wyróżnionych w zeszłorocznej edycji konkursu tj.:

 

- Kiełbaskę z niebieskiej Nyski (Hala Targowa) I miejsce w I edycji konkursu "Zawstydź obwarzanka" 2013;

- Lody (ul. Starowiślna 83) II miejsce w I edycji konkursu "Zawstydź obwarzanka" 2013,

- Dzwon Zygmunta-ciastko (Cukiernia Starowicz, w I edycji konkursu ul. Stradomska 7, obecnie ul. św. Wawrzyńca 32) III miejsce w I edycji konkursu "Zawstydź obwarzanka" 2013,

- Zapiekankę (miejsce: Pętla w Bronowicach, ul. Balicka 18) - produkt wyróżniony przez internatów,

- Śledzie w różnej postaci (Ambasada Śledzia, ul. Stolarska 8/10) - produkt wyróżniony przez internatów,

- Zapiekankę u Endziora (Plac Nowy) - produkt wyróżniony przez internatów.

Wśród zgłoszeń pojawiły się także takie propozycje jak: Maczanka po krakowsku, Pieróg Szwedzki, Półmisek Rajców Krakowskich, Śliwka w boczku po krakowsku czy Przekładaniec. Ta z propozycji, która w terminie od 16 maja do 1 czerwca otrzyma najwięcej głosów przesłanych przez internautów zostanie uznana za "Wyjątkowy produkt kulinarny". Lista wszystkich produktów jest dostępna na stronie www.krakow.pl.

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 4 czerwca.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje