Podczas dwudniowej imprezy odbędą się m.in. warsztaty pieczenia chleba i potyczki profesjonalnych kucharzy z członkiniami małopolskich kół gospodyń. Przeprowadzony zostanie plebiscyt, w którym publiczność i profesjonalne jury wybiorą najlepsze smakołyki i prezentacja małopolskich produktów regionalnych. Wielki finał 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się 25 i 26 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie. Na liście małopolskich produktów regionalnych oprócz obwarzanka krakowskiego i kiełbasy lisieckiej znajdują się także m.in.: chleb prądnicki, oscypek, bryndza podhalańska i redykołka, jabłka łąckie oraz śliwowica łącka, nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca, karp Zatorski i suska sechlońska (śliwka suszona i wędzona według tradycji z rejonu wsi Sechna). Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE, ponieważ ich cechy są związane z warunkami istniejącymi na danym terenie. Ich nazwa i technologia wytwarzania są prawnie chronione. Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym; promuje małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Impreza organizowana jest od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.