Jest to święto zorganizowane wokół konkursu na "Polską Nalewkę Roku" a proponuje najwyższej jakości ofertę gastronomiczną, artystyczną i kulturalną. Gośćmi festiwalu byli między innymi smakosze, autorzy popularnych publikacji poświęconych kuchni - Robert Makłowicz i Piotr Bikont oraz podróżnik Wojciech Cejrowski. Na festiwalowych straganach poznańskiego Starego Rynku swoje stoiska mieli producenci tradycyjnej i regionalnej żywności, wydawcy książek, restauracje, firmy i instytucje promujące swoje wyroby oraz usługi cechujące się szeroko pojętym "dobrym smakiem". Jednym z centralnych punktów Festiwalu była "scena dobrego smaku", gdzie artyści prezentowali muzykę różnych kultur. W plenerowej kuchni szefowie najlepszych restauracji prowadzili pokazy kulinarne. Stoisko Zielonej Góry cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród uczestników festiwalu. W szczególności interesowała ich odradzająca się w Zielonej Górze kultura winiarstwa. Bachus częstował zielonogórskim winem - skusił do niego nawet smakosza i konesera Roberta Makłowicza. Przedstawiciel Miasta Zielona Góra wspomagany przez Bachusa udzielił wywiadu Wielkopolskiej Telewizji Kablowej, gdzie opowiadał o tradycji wina, jak również zapraszał wszystkich na tegoroczne Winobranie, które odbędzie się w dniach 6-14 września. Wystawcy zaprezentowali się z wielkim rozmachem. Atrakcje Festiwalu, w tym także zielonogórska loteria fantowa, zachęcały odwiedzających do dobrej zabawy. Przez stragany przewijały się tysiące ludzi. W konkursie na "Polską Nalewkę Roku" oceniane były nalewki sporządzone według tradycyjnych, rodzinnych receptur. W oceniającej Kapitule Dobrego Smaku zasiedli Piotr Bikont, Hanna Banaszak, Wojciech Muller, Piotr Frydryszek, Waldemar Sulisz, Jan Babczyszyn oraz zwycięzca ostatniej edycji konkursu - Janusz Łakomiec. Wiadomość pochodzi ze strony oficjalnej Zielonej Góry.