- Inspektorzy pobrali próbki do badań, które trafiły do laboratorium w Poznaniu, gdzie poddawane są analizie. Natychmiast zabezpieczono też produkty, w których prawdopodobnie może wystąpić sól niespożywcza. Dotychczas udało się ustalić, że w jednym z kontrolowanych zakładów sól niejadalna nie była używana do produkcji artykułów spożywczych - powiedział rzecznik. Jak poinformował lubuski wojewódzki lekarz weterynarii Tadeusz Woźniak, kontrole objęły wszystkie podmioty w regionie, będące pod nadzorem tej inspekcji. Dwa zakłady, w których stwierdzono zakupy soli technicznej, zajmują się produkcją mięsną. - W jednym z nich zachodzi podejrzenie używania jej do wyrobu wędlin. W drugim ustalono, że wykorzystywano sól techniczną zgodnie z jej przeznaczeniem - do posypywania chodników i innych ciągów komunikacyjnych - powiedział Woźniak. Kontrole prowadzi także Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie. Sanepid sprawdza pozostałe zakłady, które wykorzystują sól w procesie produkcji żywności. - W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości produkty spożywcze zostaną natychmiast zabezpieczone i wycofane z obrotu do momentu otrzymania wyników badań. Obecnie kontrole są w toku - dodał rzecznik. Wojewoda lubuski Marcin Jabłoński jest w stałym kontakcie ze służbami odpowiedzialnymi za jakość żywności w regionie i na bieżąco zbiera informacje o prowadzonych działaniach przez podległe służby, a informacje o wynikach kontroli będą podawane opinii publicznej - zapewnił Siminiak. Prowadzone kontrole są efektem ustaleń CBŚ i poznańskiej prokuratury. Wynika z nich, że trzy firmy - dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z woj. wielkopolskiego - mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton niejadalnej soli (będącej odpadem przy produkcji chlorku wapnia i używanej do posypywania zimą dróg) jako sól spożywczą. Proceder ten mógł trwać kilka lat. Policjanci z CBŚ przygotowują listę firm, które kupowały sól od tych firm. Na stale uzupełnianej liście jest około czterdziestu zakładów, głównie przetwórstwa spożywczego i piekarnie, głównie z terenu Wielkopolski, ale także ze Śląska, województwa lubuskiego i Mazowsza.