Reklama

Reklama

Nietoperze szykują się do opuszczenia zimowiska

Nietoperze z największej zimowej kolonii w Polsce w Międzyrzeckim Rejonie Umocnionym przygotowują się opuszczenia fortyfikacji. To znak, że niebawem powinna nastać wiosna - poinformował dr Tomasz Kokurewicz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

W ten weekend naukowcy zajmujący się badaniem i monitoringiem tej kolonii sprawdzają, w jakiej kondycji są nietoperze. To element dużego programu ochrony tego cennego przyrodniczo miejsca.

Reklama

- Z naszych obserwacji wynika, że większość nietoperzy przemieściła się bliżej otworów wylotowych z sieci poziemnych pomieszczeń i korytarzy. Dzięki temu mają kontakt z temperaturą zewnętrzną, aby przy dogodnych warunkach szybko opuścić zimowisko - powiedział Kokurewicz.

Dodał, że prawdopodobnie część nietoperzy już wyleciała z podziemi lecz schroniła się w obiektach naziemnych rejonu umocnionego - bunkrach i kopułach, gdzie czekają na nastanie prawdziwej wiosny.

Z reguły ssaki te opuszczają zimowisko w trzeciej dekadzie marca. W tym roku okres hibernacji będzie dłuższy o około dwa tygodnie.

Determinantem temperatura powietrza

- Nie jest to dla nietoperzy żadnym zagrożeniem. Zwierzęta te opanowały bowiem umiejętność regulacji metabolizmu i wykorzystywania zgromadzonych jesienią zapasów energii w postaci tłuszczu - wyjaśnił Kokurewicz.

Determinantem powrotu nietoperzy do pełnej aktywności jest temperatura powietrza, która musi sprzyjać pojawianiu się pierwszych owadów - jedynego pożywienia tych zwierząt. Kiedy będzie odpowiednia, podziemia MRU opustoszeją, a nietoperze odlecą do miejsc, w który spędza wiosnę i lato, by jesienią powrócić w rejon zimowiska.

Podczas przeprowadzonego w styczniu br., corocznego liczenia nietoperzy w Międzyrzeckim Rejonie Umocnionym stwierdzono zimowanie ponad 37 tys. tych zwierząt. To prawie 2 tys. więcej niż w poprzednim roku.

System korytarzy i komór oraz naziemnych bunkrów

Międzyrzecki Rejon Umocniony to system korytarzy i komór oraz naziemnych bunkrów, zbudowanych przez Niemców w latach 30. i w czasie II wojny światowej.

Część tych obiektów obejmuje obszar Natura 2000 "Nietoperek", który ma międzynarodowe znaczenie, jeśli chodzi o ochronę nietoperzy. Ssaki te pokonują nawet 260 km, aby znaleźć tam odpowiednie warunki do zimowej hibernacji. Docierają do MRU z nizin środkowoeuropejskich - obszaru o powierzchni co najmniej 17 tys. km kw.

Pod względem liczebności nietoperzy podziemia te są pierwszym w Polsce i ósmym miejscem zimowania tych saków w Unii Europejskiej.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje