Gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i firmy produkujące żywność i napoje zgłosiły m.in. przetwory z borówek, syrop z buraków i buraczaną nalewkę. Produkty mają być wytwarzane w małej skali, według tradycyjnych receptur. Powinny być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. W konkursie wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napoje i produkty mieszane. Ponadto przedstawiciele Komisji Konkursowej dokonają podczas finału regionalnego wyboru produktów mogących ubiegać się w II etapie, na szczeblu centralnym o nagrodę "Perły 2007". Ta honorowa nagroda będzie wręczana na Targach Polagra-Farm w Poznaniu. Celem konkursu jest poszukiwanie i identyfikacja produktów żywnościowych specyficznych dla danego regionu oraz ich promocja. Imprezę organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z urzędami marszałkowskimi i ośrodkami doradztwa rolniczego. Wiadomość pochodzi z oficjalnej strony samorządu województwa lubuskiego.