Organizatorzy postawili sobie za cel wyłonienie i promocję najlepszych potraw i produktów spożywczych naszego regionu. Oceniane będą przede wszystkim walory smakowe i zdrowotne wyrobów, a także higiena produkcji i organizacja kontroli jakości oraz estetyka obiektów przedsiębiorstwa. Oceny uczestników i wyboru laureatów dokona kapituła, w skład której wchodzą eksperci z dziedziny higieny, jakości oraz technologii żywności i żywienia. Laureaci będą mogli korzystać z logo konkursowego wraz z informacją o zdobytej nagrodzie, bądź wyróżnieniu we wszystkich swoich działaniach promocyjnych, w tym na opakowaniach nagrodzonych produktów lub w menu (w przypadku restauratorów). Laureaci tegorocznej edycji otrzymają również bezpłatną reklamę w najbliższym wydaniu katalogu RIG. Wszystkie zainteresowane firmy mogą zgłaszać udział do 15 października. Finał i gala konkursu odbędzie się w grudniu. Więcej informacji można uzyskać na stronie konkursu (www.lidersmaku.pl) oraz pod numerami telefonów RIG : (081) 532-12-45 i 532-16-88. W ubiegłym roku "Wojewódzkimi Liderami Smaku" zostali: Piekarnia Halina i Tadeusz Pęzioł - Pieróg z Kaszy Jaglanej, Lubella S.A- Paluszki Lubelskie, Perła-Browary Lubelskie S.A-Perła Mocna, Fabryka Cukierków "Pszczółka" w Lublinie-Cukierki Miętowe Lubelskie z Czekoladą.Wyróżnienia otrzymali: Popielniccy G. i P. Popielnicki S.J.-Makaron Wiejski 6 Jajeczny Wstążeczki i Makaron Wiejski 4 Jajeczny, Gminna Spółdzielnia "SCh" w Niedrzwicy Dużej-Paszteciki z Kapustą i Pieczarkami, Piekarnia Halina i Tadeusz Pęzioł-Chleb Żytni Razowy, Gminna Spółdzielnia "SCh" w Wisznicach-Kiełbasa Wiejska, Restauracja Hotelu Mercure-Unia w Lublinie-Borowiki w Śmietanie, Restauracja "Giuseppe" Dariusz Klimek, Zbigniew Nadbrzeski S.J-Pierogi Nadziewane Tartymi Ziemniakami.