Głównym założeniem i celem projektu jest promocja naszego regionu poprzez, często zapomniane, ale niezwykłe smaki, charakterystyczne dla Ziemi Lubelskiej. Tegoroczne Jury Konkursu "Smaki Lubelszczyzny 2007" obradowało w składzie: 1. Waldemar Sulisz - Kresowa Akademia Smaku 2. Ireneusz Łucka - Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie 3. Bogdan Rzążewski - Klaster Restauratorów i Hotelarzy 4. Wojciech Klusek - Kurier Lubelski 5. Magdalena Fijałkowska - Radio Lublin. W kategorii kuchnia dworska, do której zgłosiło się 9 restauracji, Jury wyróżniło potrawę "Bażant po sarmacku" przygotowaną przez Restaurację FREGATA. W kategorii kuchnia chłopska, do której zgłosiło się 9 restauracji, Jury wyróżniło potrawę "Lemiecha (kucia) ze siadłym mlekiem" przygotowaną przez Restaurację Zajazd Gościnny. W rywalizacji Szkół Gastronomicznych, których do konkursu zgłosiło się 14, Jury przyznało: 1. I miejsce za potrawę "Pieczone żeberka w glazurze miodowej z kapusta i grzybami" przygotowaną przez Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego z Pszczelej Woli, 2. II miejsce za potrawę "Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie borowikowym" przygotowaną przez Technikum Rolnicze Zespół Szkół Technicznych i. T. Kościuszki w Bełżycach. 3. III miejsce za potrawę "Roladki wieprzowe nadziewane boczkiem i śliwkami z sosem z czerwonego wina" przygotowaną przez Zespół Szkół Nr 1 im. S. Sempołowskiej w Puławach, Gala połączona była z degustacją potraw regionalnych, którą przygotował Gminny Ośrodek Kultury w Kąkolewnicy z powiatu Radzyń Podlaski Degustacji towarzyszył Zespół śpiewaczy "Brzozowianki" z Brzozowicy Dużej z repertuarem regionalnym. Dzięki takim inicjatywom odkrywamy i popularyzujemy zapomniane walory smakowe Naszego Regionu. Jest to również okazja do spotkania adeptów sztuki kulinarnej reprezentującej szkoły gastronomiczne, które kształcą młodzież w tak trudnym ale i poszukiwanym zawodzie kucharza, z restauracjami uczestniczącymi w konkursie. Wiadomość pochodzi z oficjalnej strony województwa lubelskiego.