Będzie to największa prezentacja regionalnych produktów z województwa lubelskiego, wytwarzanych przez firmy rodzinne, stowarzyszenia, grupy producenckie i przedsiębiorstwa z regionu. Na kiermaszu znajdą się między innymi produkty tradycyjne zarejestrowane na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, poszukiwane wyroby z certyfikatem ekologicznym, a także sygnowane znakiem towarowym Marka Lubelskie. Kiermaszowi, towarzyszyć będą imprezy kulinarne i artystyczne. W sobotę i niedzielę w pobliżu kościoła Świętego Ducha stanie scena, na której pojawią się zespoły ludowe, grupy młodzieżowe i inni wykonawcy zaproszeni przez Wojewódzki Ośrodek Kultury. Wśród potwierdzonych artystów są już: Zespół Kolędniczy z Mełgwi Podzamcza (sobota, godz. 12), Kapela Wojciechowska (sobota, godz. 15), Zespół Pieśni i Tańca "Lublin" im. Wandy Kaniorowej (sobota, godz. 16.00), wielopokoleniowy zespół "Nadzieja" z Kocka (niedziela, godz. 15), Zespół Ludowy "Wrzeciono" z Podedwórza (niedziela. godz. 16), Młodzieżowa Orkiestra Dęta "Henryczki" z Bychawy (niedziela, godz. 16.30). W sobotę ok. godz. 13 wystąpi młodzież z lubelskich szkół muzycznych z koncertem kolęd i współczesnych pieśni kolędowych, a w niedzielę ok. 13.30 kolędować będą laureaci Wojewódzkiego Festiwalu Piosenki Dziecięcej i Młodzieżowej "Śpiewający Słowik 2009". Nie zabraknie też tradycyjnych obrzędów wigilijnych i świątecznych - wspomniany zespół z Mełgwi Podzamcza przedstawi w sobotnie południe program związany z ubieraniem choinki, a w niedzielę - także w południe - z kolędą zawitają mieszkańcy wsi Łążek Garncarski, którzy przygotowali inscenizację związaną ze stawianiem "Króla". Będą też goście specjalni, którzy opowiedzą o bogactwie świątecznych tradycji w naszym regionie, kraju i w Europie. W sobotę zaprosiliśmy m.in. Giuseppe Marotto z Włoch, właściciela jednej z lubelskich pizerii, a w niedzielę profesora Jerzego Bartmińskiego, znanego badacza ludowej kultury i języka. Tradycją marszałkowskich festiwali smaków, jakie odbywały się w grudniu ubiegłego roku na Placu Litewskim oraz we wrześniu tego roku na Starym Mieście, są kulinarne pokazy i degustacje. Takie atrakcje zaplanowaliśmy także na deptaku. W sobotę, ok. godz. 12.40 na scenie pojawi się mistrz cukiernictwa artystycznego Wiesław Kucia, który przygotował pokaz świątecznych wypieków, a o godz. 14 i 15.30 zaprosi na smaczne pokazy "Czekoladowe inspiracje - zabawa z czekoladą". W niedzielę o godz. 12.40 i 14.10 mistrzowie kuchni ze Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników będą gotować kapustę z grzybami, a o 15.30 zaproszą wszystkich widzów do tradycyjnego stołu wigilijnego, na którym pojawi się nie tylko kapusta, ale także: barszcz z uszkami, karp smażony z wygniataną cebulą, śledź w oleju, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, kutia. Ostatnie trzy dni jarmarki upłyną pod znakiem przedświątecznych zakupów, które będzie można robić także w godz. od 12 do 20. Medialni partnerzy imprezy (Kurier Lubelski Polska The Times, Radio Lublin) zaplanowali, w godz. od 12 do 15, akcje upominkowe - będzie można otrzymać np. płyty i śpiewniki z kolędami. Głównymi organizatorami wydarzenia są: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Urząd Miasta Lublin i Wojewódzki Ośrodek Kultury w Lublinie, a współorganizatorem Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Lubelski. Informacja pochodzi z oficjalnej strony UM Lublin.