Stowarzyszenia, Koła Gospodyń Wiejskich i restauracje zgłosiły do konkursu kilkanaście potraw. W komisji oceniającej "Smaki Zamościa i Roztocza" jest Michał Fajbusiewicz. Popularny publicysta, scenarzysta i realizator filmowy, najbardziej znany Czytelnikom z autorskiego prowadzenia Magazynu Kryminalnego 997 przyjechał do Zamościa wraz z grupą dziennikarzy - podróżników. Gościnnie przebywa w Zamościu, na zaproszenie Urzędu Miasta Zamość, 28 dziennikarzy zrzeszonych w Stowarzyszeniu Dziennikarzy Podróżników "Globtroter", którzy wizytują Zamość i Roztocze w ramach Jarmarku Hetmańskiego. Michała Fajbusiewicza spotkaliśmy na Rynku Wielkim, kiedy smakował udźca pieczonego w skórce pomarańczowej. Jak smakował udziec i czy zyskał sympatię dziennikarza dowiemy się dziś w godzinach popołudniowych, kiedy komisja ogłosi najsmakowitsze potrawy regionalne. Jak ocenia podróżnik Fajbusiewicz nasze miasto i region zapytamy podczas konferencji prasowej zapowiedzianej na godz. 15.00. w Sali Koncertowej Orkiestry Symfonicznej im. K. Namyslowskiego. Liczymy, że wizyta Michała Fajbusiewicza przełoży się na realizację reportażu o Zamościu i Roztoczu w ogólnopolskiej telewizji; np. "Z dwójką dookoła Zamojszczyzny", ponieważ jak zauważyliśmy, znany dziennikarz bardzo dobrze czuł się w Zamościu. Autor: Teresa Madej