Organizatorem konkursu była Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna przy współpracy z Lubelskim Związkiem Stowarzyszeń Agroturystycznych. Impreza dofinansowana była przez Polską Organizację Turystyczną. Jury konkursowe w składzie: przewodnicząca Jadwiga Tatara - Członek Zarządu Stowarzyszenia "Ekolubelszczyzna", długoletni doradca rolny, Grzegorz Górnik - Prezes Krajowego Stowarzyszenia Kelnerów, Jacek Jakubczak - Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego oceniało konkurs w dwóch kategoriach: Potrawy regionalne Tu oceniano: smak, tradycyjny i regionalny charakter potrawy oraz potrawa przygotowana głównie w oparciu o produkty pochodzące z terenu Lubelszczyzny. Zgłoszono ponad 60 potraw, przygotowanych przez przedstawicieli Stowarzyszeń Agroturystycznych, Kół Gospodyń Wiejskich oraz zakładów gastronomicznych oferujących wyżywienie o charakterze regionalnym. Przyznano następujące miejsca: Zupa Parzybroda - Lucyny Kozyra z Roztoczańskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego w Suścu Kapusta ze śmietaną - Danuty Czerniec z Lubelskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Piernik Wiejski - Jadwigi Brzuchala z Koła Gospodyń Wiejskich Wola Uchańska Szynka Wieprzowa w Ziołach Roztoczańskich - Centrum Szkolenia i Rekreacji "Energetyk" sp. z o.o. w Krasnobrodzie Nalewka Jeżynowa - Teresy Łubiarz z Gminnej Rady Kobiet Uchanie powiat Hrubieszów Wino sosnowe - Alicji Kwietniewskiej z Nadbużańskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego. II miejsce otrzymali: Kompot z wiśni - Czesławy Caruk z Podlaskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego w Janowie Podlaskim Domowy chlebek ze smalcem - Elżbiety i Wojciecha Popko ze Stowarzyszenia Kwaterodawców Miasta i Gminy Zwierzyniec Babka ziemniaczana - Karczma Poleska z miejscowości Kołacze Bociany - Aliny Kowalczyk z Lubelskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego III miejsce otrzymali: Pierogi z kaszą gryczana i serem - Aliny Kowalczyk z Lubelskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Zwijaniec - Zuzanny Malinowskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Rozkoszówce, powiat Hrubieszów Gołąbki - Agnieszki Stańczuk z Koła Gospodyń Wiejskich w Sosnowicy Pierogi po gołębsku - Józefa Majewskiego z Lokalnej Organizacji Turystycznej Kraina Lessowych Wąwozów Gęsia szyja - Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Tarnogórze Stoły biesiadne Kryteria oceny: dekoracja stołu, różnorodność potraw, elementy regionalne wystroju i ogólne wrażenie estetyczne. Do konkursu zgłoszono 8 stołów prezentowanych przez Stowarzyszenia Agroturystyczne, Lokalne Organizacje Turystyczne, Gminy, Koła Gospodyń Wiejskich, Karczmy. W kategorii Stół Biesiadny jury konkursowe przyznało następujące miejsca: Miejsce - Centrum Szkolenia i Rekreacji "Energetyk" Sp. z o.o. w Krasnobrodzie Miejsce - Powiat Hrubieszów reprezentowany przez: Gminną Radę Kobiet Uchanie, Koło Gospodyń Wiejskich w Rozkoszówce, Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Staszic, Koło Gospodyń Wiejskich Wola Uchańska Miejsce - Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Łęczyńskiego W kategorii "Stół Biesiadny" - w ocenie publiczności - zwyciężyła Gmina Sosnowica reprezentowana przez Koła Gospodyń Wiejskich ze wsi Górki, Stary Orzechów, Sosnowica. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali uhonorowani dyplomami oraz nagrodami rzeczowymi. Wśród osób z publiczności, które oddały głosy, zostały rozlosowane nagrody rzeczowe. Nagrody wręczył Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Jacek Sobczak. Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu. opracowano na podstawie materiałów z Lubelskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej foto: Lubelski Związek Stowarzyszeń Agroturystycznych. Autor: Teresa Madej