Przepis na radomszczańską zalewajkę jest prosty: żur, ziemniaki (0,75 kg), woda (1,5 l), słonina (15-20 dkg), czosnek (2 ząbki), cebula średnia (1 szt.), liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy do smaku (sól, pieprz), grzyby (najlepiej zieleniatki/gąski). Do 1/3 wysokości litrowego naczynia (najlepiej glinianego garnka lub dzbanka) wsypać mąkę żytnią żurkową, zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dodać skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu na 2-3 dni do zakwaszenia. Gdy dojrzeje pierwszy zaczyn, wylać ok. 2/3 całości, 1/3 pozostawić jako źródło dobrego żuru. Do tego zaczynu dodać ponownie mąkę żurkową, wodę, skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu do zakwaszenia. Po dwóch dniach gotowy jest do użycia. Umyć, namoczyć, odsączyć grzyby. Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz rozdrobnione grzyby. Całość gotować do miękkości ziemniaków, zalać żurkiem, zagotować i odstawić z ognia. Do zupy wlać wytopioną słoninę ze skwarkami. W zależności od upodobań smakowych można dodać śmietanę lub koper. (Przepis ze strony internetowej festiwalowej zalewajki). Wielkie gotowanie Niedawno zalewajka decyzją ministra rolnictwa i rozwoju wsi została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Jako potrawa regionalna od tego roku ma w Radomsku swoje święto. Jego głównym punktem był wybór najlepszej zalewajki, a w kulinarne szranki stanęło 7 restauracji: Eden, Malutkie Resort, Renee, Zodiak, Milenium, Prestige, Tori. Na czele oceniającego zupę jury stanął znany kucharz Robert Sowa. Jurorzy wędrowali od namiotu do namiotu - gdzie prezentowały się poszczególne restauracje - i tam degustowali potrawę. Oceniano nie tylko smak, ale też sposób podania. Zdaniem jury, najlepiej zalewajka smakowała w restauracji Malutkie Resort - i to właśnie jej przyznano tytuł Mistrza Radomszczańskiej Zalewajki. Swoją nagrodę wybrała też publiczność, większości do gustu najlepiej przypadła zalewajka przygotowana przez restaurację Tori, która zdobyła tym samym tytuł "Najlepszego smaku Radomszczańskiej Zalewajki". Kiermasze, koncerty Festiwal wypełniły nie tylko atrakcje kulinarne. Wzdłuż parku odbywał się również kiermasz rękodzieła i jarmark staropolski. Swoje produkty prezentowali m.in. benedyktyni. Można było kupić oryginalny miód, pachnące z daleka przyprawy, wyroby z wikliny czy pięknie wyhaftowane serwety. Porad udzielali dietetycy. Wokół przechadzali się szczudlarze, wiele atrakcji czekało na dzieci. Cały festiwal poprowadził znany dziennikarz Robert Leszczyński. Publiczność dobrze bawiła się na koncertach. A wystąpili m.in.: Radomszczańska Kapela Podwórkowa, kapela Śląskie Bajery, znane przeboje m.in. Czerwonych Gitar śpiewał zespół Chrząszcze, a na finał wystąpił Wojciech Gąssowski. "Gazeta Radomszczańska" była patronem medialnym festiwalu. Jolanta Dąbrowska