Włosi wybrali najlepszą neapolitańską pizzerię na świecie. Jest z Polski

Najlepszą pizzerią neapolitańską świata w rankingu właścicieli podobnych lokali na wszystkich kontynentach został lokal "Zielona Górka" z Pabianic (woj. łódzkie). Sukces polskiej pizzerii jest tym większy, że Polak wygrał plebiscyt organizowany przez stowarzyszenie z Neapolu, który jest stolicą pizzy, a pizza neapolitańska jest wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO.

Polski lokal wybrało ok. 1100 specjalistów od pizzy, zrzeszonych w stowarzyszeniu AVPN (Zdjęcie ilustracyjne)
Polski lokal wybrało ok. 1100 specjalistów od pizzy, zrzeszonych w stowarzyszeniu AVPN (Zdjęcie ilustracyjne)Paolo Manzo/NurPhoto AFP

Pizzeria "Zielona Górka" z Pabianic została najlepszą pizzerią neapolitańską świata w rankingu stowarzyszenia AVPN (L’Associazione Verace Pizza Napoletana) - właścicieli podobnych lokali na wszystkich kontynentach. Związek wytwórców tradycyjnej pizzy neapolitańskiej zrzesza obecnie ok. 11 00 lokali z ponad 50 krajów. O honorowym tytule decydują oni w głosowaniu.

- Na świecie są dziesiątki tysięcy pizzerii i blisko 1100 lokali stowarzyszonych w AVPN. W życiu nie liczyłem na takie wyróżnienie. To promocja dla restauracji, którą prowadzę z żoną, ale też ogromna promocja dla Pabianic i dla całego kraju - powiedział Jędrzej Lewandowski właściciel zwycięskiego lokalu przed przypadającym w niedzielę Światowym Dniem Pizzy.

Sukces polskiej pizzerii jest tym większy, że Polak wygrał plebiscyt organizowany przez stowarzyszenie z Neapolu, który jest stolicą pizzy, a pizza neapolitańska jest wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Jędrzej Lewandowski jest drugim zwycięzcą spoza Neapolu. W ubiegłym roku tytuł przypadł pizzerii z Sao Paulo w Brazylii.

Pizza robiona dwa lata w garażu

Pizzeria Zielona Górka w tym roku obchodzi 10-lecie. Jędrzej Lewandowski, z zawodu architekt zrezygnował z projektowania na rzecz pasji do pizzy. Razem z żoną otworzyli pizzerię. Jak sam wspomina przez dwa lata robił pizzę w garażu bez okna patrząc w ścianę, metodą prób i błędów szukał własnego przepisu na idealną włoską pizzę.

Teraz mówi, że ryzyko było duże, ale opłacało się. Poza tytułem najlepszej pizzerii już trzy razy znalazł się w dorocznym rankingu Top 50 Pizza World. Kolejna edycja rankingu spodziewana jest w połowie tego roku.

- Sukces w rankingu dał nam rozpoznawalność, mamy gości z całej Polski i z zagranicy. Niedawno był u nas Amerykanin z Nowego Jorku. Mieszkał w Krakowie, ale dwa razy przyjechał do Pabianic pociągiem, żeby zjeść naszą pizzę. Dlatego czuję ogromną odpowiedzialność za to, co robimy" - powiedział Jędrzej Lewandowski.

Właściciel pizzerii: Ludzie realizują swoje pasje

Podkreśla, że małe firmy takie jak jego pizzeria są podstawą funkcjonowania państwa. Branża gastronomiczna generuje ogromne przychody, a zatem jest też źródłem pokaźnych wpływów podatkowych do budżetu.

- Ludzie realizują swoje pasje, a przy tym zarabiają, płacą podatki i dają pracę. Sam zatrudniam do 20 osób, głównie młodych ludzi, ale wspieram lokalny biznes, zarabiają moi dostawcy. Tak trzeba patrzeć na każdy sukces polskiej firmy zarówno w kraju, jak i za granicą - dodał Lewandowski.

-----

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

''Lepsza Polska''. Prof. Grosse o pakcie migracyjnym: Dlaczego UE ma odpowiadać za migrację ekonomiczną. To jest niezgodne z traktatamiPolsat News