Drugie miejsce zajęła restauracja "Tradycja" z propozycją piersi kurczaka faszerowanej gorgonzolą. Natomiast trzecią pozycję osiągnął lokal Piotrkowska 97 Klub Zieliński i Syn. Zainteresowanie jurorów zwróciła serwowana tam kompozycja sałat z grillowanym kurczakiem i świeżymi owocami. Do konkursu stanęło 13 restauracji z Piotrkowskiej i przylegających do niej ulic. Siedmiu jurorów na czele z Constant-Michel Labarre mistrzem kuchni francuskiej oceniało smak potraw, obsługę i wnętrze lokalu. - To bardzo dobre zasady konkursu. Można ocenić wtedy nie tylko smak, ale i inne walory restauracji. W Łodzi jest kilka naprawdę bardzo dobrych lokali - powiedział mistrz Labarre. Dla wiceprezydenta Łodzi Marcina Bugajskiego nie ulega wątpliwości, że od kilku już lat powstaje łódzka szkoła gastronomii, która staje się jednym z wyróżników Łodzi. - Dzięki tej edycji festiwali centrum miasta stało się miejscem, w którym szuka się najlepszych smaków - mówi wiceprezydent. Startujące w konkursie restauracje, kawiarnie i herbaciarnie przygotowały również zestawy festiwalowe w promocyjnej cenie. Wielu łodzian spacerujących podczas trzech festiwalowych dni w okolicach Piotrkowskiej mogło ich spróbować i ocenić. W sobotę rozegrano grę miejską polegającą na rozwiązywaniu zagadek kulinarnych przygotowanych przez konkursowe restauracje. Na linię startu o godzinie 12.00 zgłosiły się 23 dwuosobowe zespoły. Ich zadaniem było rozpoznawanie smaków, ziół i urządzeń kulinarnych. Liczył się refleks, szybkość i wiedza. Zwycięzcą okazał się zespół "Milines" czyli dwie dziewczyny: Milena i Ines, które najszybciej i bezbłędnie przebyły trasę 13 restauracji. (A.J.) Wiadomość pochodzi ze strony oficjalnej Urzędu Miasta Łodzi.