Wieczorem 8 września Festiwal zainauguruje uroczysta kolacja pod gołym niebem, przygotowana przez najlepszych szefów kuchni: Joannę Jakubiuk, Andrzeja Andrzejczaka, Wita Szychowskiego, Tomasza Maćkowiaka, Marcina Kocha i Martina Gimenez Castro. Zaproszenia do zdobycia na www.warszawskifestiwalkulinarny.pl, ich ilość jest ograniczona. Podczas Festiwalu 9 i 10 września poznacie najlepszych polskich producentów żywności, artystów i rzemieślników. Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z Food Lab Studio i Fundacją Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY zaproszą na otwartą konferencję, na której będziemy rozmawiać o edukacji kulinarnej, rolnictwie ekologicznym, bioróżnorodności i dostępie do dobrego jedzenia. "Ten festiwal to wielkie święto miłośników kulinariów. Chcemy wspólnie rozmawiać o przyszłości jedzenia. Gdzieś ta dyskusja musi się zacząć. Weź w niej udział. Bądź z nami!" zaprasza Grzegorz Łapanowski Na odwiedzających czekają liczne pokazy i warsztaty kulinarne, ogrodnicze oraz z zakresu food designu. W festiwalowym pawilonie kulinarnym spotkamy się m.in. z Kasią Błażejewską Stuhr, Karoliną i Maćkiem Szaciłło czy Mateuszem Szuchnikiem. Nauczymy się robić kokedamy, kosmetyki jadalne, z Roślinnymi Poradami poznamy tajniki domowego ogrodnictwa, ze specjalistami z Ogrodu Botanicznego spróbujemy dzikich roślin jadalnych i dowiemy się, jak tworzyć swoje kompostowniki. Chętni będą mogli wziąć udział w degustacji win z Magazynem Wino lub dowiedzieć się od Browaru Trzech Kumpli, jak powstaje piwo rzemieślnicze. Podczas sobotniego panelu FOOD DESIGN OD KUCHNI spotkamy się z wybitnymi specjalistkami w dziedzinie Food Design, które opowiedzą o rożnych obliczach projektowania jedzenia, poszukają odpowiedzi na pytanie, jaka będzie żywność przyszłości. W sobotę Brand Design przeprowadzi bezpłatne konsultacje dla przedsiębiorców z zakresu budowania marki w oparciu o opakowanie. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych! W strefie dziecięcej czekać będą warsztaty kulinarne z Fundacją Szkoła na Widelcu, ceramiczne z Szumilasem oraz kolorowanki, gry i animacje. Teren Ogrodu zapełnią stoiska z pysznym jedzeniem oraz lokalnymi specjałami od rolników i niewielkich producentów. Kupicie też piękne akcesoria kuchenne, ceramikę, rośliny i oczywiście miód z najlepszych pasiek! Wszyscy spragnieni będą mogli pić bezpłatnie do woli wodę Grohe Blue na stanowisku Grohe. Na zakończenie Festiwalu Federacja Polskich Banków Żywności zaprosi wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki "EFFECT Zupa Disco" w Pawilonie Kulinarnym. Będzie to wyjątkowy warsztat na którym nauczycie się, jak nie marnować jedzenia. Warsztaty poprowadzą Jakub Emanuel Malec - Szef Kuchni hotelu Novotel Warszawa Centrum oraz Magdalena Święciaszek - aktywistka ruchu Slow Food Youth Warszawa. Projekt finansowany jest przez Erasmus Plus. Wydarzenie towarzyszące: 9-10 września w Kinie Muranów odbędą się trzy pokazy filmów kulinarnych z serii Films For Food. W sobotę zobaczymy "Korzeń" oraz "Singhampton Project", a w niedzielę "W obronie jedzenia". Program Festiwalu oraz informacje dotyczące biletów na pokazy filmowe na stronie wydarzenia. Warszawski Festiwal Kulinarny “Rośliny, owady i miód" www.warszawskifestiwalkulinarny.pl i facebook.com/warszawski.festiwal.kulinarny Godziny otwarcia: 10-19 Cena biletu: dorośli bilet jednodniowy - 10 zł, weekendowy - 16 zł; dzieci do 6 lat wstęp bezpłatny. W cenie biletu zawarta jest większość atrakcji wydarzenia oraz zwiedzanie Ogrodu Botanicznego UW wraz ze szklarniami. Organizatorzy wydarzenia: Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego, Food Lab Studio, Fundacja "Szkoły na Widelcu", Targi Designu Wzory, Grzegorz Łapanowski Grupa Kulinarna