Jury konkursu przez najbliższe tygodnie odwiedzi wszystkie miejsca, które przystąpiły do konkursu, aby je ocenić. Konferencję inaugurującą akcję poprowadziła Izabela Zwierzyńska, która w jury zasiada już po raz drugi. "Mam w Warszawie kilka restauracji, które regularnie odwiedzam, cieszę się więc, że poznam dzięki temu konkursowi kolejne. Zawsze zwracam uwagę na smak jedzenia, jakość produktów, ale także atmosferę i obsługę. Jako jury zwrócę uwagę, czy jest potrawy są świeżo gotowane, czy podgrzana w mikrofali, czy kelner się mną zaopiekują i czy potrafią doradzić" - powiedziała Izabela Zwierzyńska. "Dla mnie ważna jest równowaga jakości, ceny i... nasycenia klienta. Ważne, aby produkty, z których przygotowane jest jedzenie było zdrowe, a jedzenie smaczne" - powiedziała Anna Popek. "Uwielbiam słodycze, każdego dnia wstępuję do jakiejś cukierni i kupują sobie ciastko lub pączka. Chętnie ocenię wszystkie warszawskie cukiernie" - powiedziała Julia Wróblewska. "Bardzo podoba mi się hasło tej edycji konkursu: "Wrócę tu", bo wracamy tam, gdzie czuliśmy się dobrze i smacznie zjedliśmy. Z chęcią poszukam takich miejsc i podzielę się moją opinią z innymi" - powiedziała Olga Borys. "Lubię dobrze i smacznie zjeść, uwielbiam restauracje, więc z chęcią przyjąłem propozycję zostanie członkiem jury" - powiedział Rafał Brzozowski. Kapituła konkursu zbierze się 14 kwietna i dokona ostatecznej oceny i rekomendacji zaprezentowanych miejsc gastronomicznych. Przyzna także najwyżej ocenionym restauracjom statuetkę "Złoty Widelec". Celem konkursu "Warszawa od kuchni" jest rekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, cukierni, miejsc z szybkim jedzeniem, promowanie i wykreowanie regionalnych potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata a także wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w mieście. Akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców, jako jedyna szczyci się poparciem władz miasta oraz województwa. Swoim patronatem objęła ją Prezydent miasta stołecznego Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz. W otrzymanym patronacie czytamy: "Pani Prezydent wyraziła zgodę i obejmie swoim patronatem ten bardzo pożyteczny konkurs, w którym nagradzana jest nie tylko dobra kuchnia, ale też należyty poziom obsługi". Natomiast w patronacie, którym objął akcję Marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik napisano: "Inicjatywy zmierzające do promocji regionu oraz popularyzacji znakomitej kuchni regionalnej są niezwykle ważne i wartościowe, dlatego też spotykają się zawsze z pełnym poparciem Samorządu Województwa Mazowieckiego".