Celem festynów jest przybliżenie mieszkańcom województwa, a za pośrednictwem relacji w mediach - również mieszkańcom innych regionów Polski, idei odrodzenia tradycji obecności gęsiny na polskich stołach. Goście imprez będą mieli szansę zapoznać się z różnymi potrawami z gęsiny, spróbować ich za niewielką opłatą, a także zakupić inne produkty regionalne pochodzące z terenu województwa kujawsko-pomorskiego. - Rypin pojawia się w tegorocznej edycji nieprzypadkowo. To właśnie stamtąd pochodzi druga, obok kołudzkiej, odmiana gęsi z naszego województwa - gęś rypińska - wyjaśnił marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki. Od kilkunastu dni trwają już liczne konkursy dotyczące gęsiny oraz akcje edukacyjne, mające na celu podniesienie umiejętności kulinarnych mieszkańców regionu. Swoimi przepisami mogą się pochwalić nie tylko kucharze z najlepszych polskich restauracji, ale także panie z Kół Gospodyń Wiejskich i mieszkańcy województwa zainteresowani sztuką kulinarną. Nowością tegorocznej edycji będzie możliwość zakupu gęsiny i przetworów z gęsiny podczas trwania festynów oraz zamówienia gęsi przez telefon. - Zamawiane przez telefon gęsi zostały zakontraktowane w Zakładach Doświadczalnych w Kołudzie Wielkiej - jednym z najbardziej renomowanych ośrodków produkcyjnych i hodowlanych w Polsce - podkreślił marszałek Całbecki. Wszystkie gęsi pochodzą z wiejskiego chowu, co gwarantuje wysoką jakość odżywczą i niepowtarzalny smak przyrządzanych z nich potraw. Cena tuszki gęsi wraz z podrobami, które można zamówić telefonicznie, ustalana jest na podstawie wagi - kilogram kosztuje 19 zł; średnia waga sprzedawanych gęsi wynosi około 4 kg. Zamówione przez telefon gęsi można będzie odebrać podczas festynów w Kujawsko-Pomorskiem z okazji święta 11 listopada. Oferta jest także dostępna dla mieszkańców innych miast, którzy będą mogli odebrać gęsinę podczas akcji promocyjnych w Sopocie (15 listopada), Warszawie (26-27 listopada) i Krakowie (3-4 grudnia). Gęś kołudzka to odmiana produkowana w ośrodku hodowlanym w Kołudzie Wielkiej. Kołudzki Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki jest dostarczycielem materiału hodowlanego dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział kołudzkiej gęsi w polskim eksporcie gęsiny wynosi 95 procent. Gęś rypińska jest rodzimą, lokalną odmianą gęsi, sklasyfikowaną na początku XX wieku. Nigdy nie była poddawana żadnej selekcji ani hodowli kierowanej genetycznie, dlatego jej mięso ma bardzo dobre właściwości pod względem smaku i delikatności włókien. Z regionalnych potraw z rypińskiej gęsiny najbardziej znana jest zupa na gęsich pipkach.