- Od trzech lat w ramach akcji "Gęsina najlepsza na świętego Marcina" zachęcamy mieszkańców województwa do docenienia walorów kulinarnych gęsiny. W tym roku również namawiamy do celebrowania Święta Niepodległości, zgodnie z ideą naszej kampanii, przy potrawach sporządzonych z tego smacznego mięsa. To świetna okazja do rodzinnego kultywowania patriotycznych i rodzinnych tradycji - podkreśla marszałek województwa Piotr Całbecki. W organizację przedsięwzięcia włączyły się media regionalne i lokalne. Na łamach gazet, w portalach internetowych, programach radiowych i telewizyjnych ogłoszono konkursy, w których nagrodą będzie świeża gęsina. Warunkiem otrzymania nagrody jest przesłanie odpowiedzi na proste pytanie związane z tym przysmakiem. Przed zeszłorocznym Świętem Niepodległości, w podobnych konkursach do wygrania było tysiąc gęsich tusz. Konkursy, w których można wygrać dwa tysiące gęsi, są początkiem akcji "Gęsina najlepsza na Świętego Marcina". W zeszłym roku gęsina, pochodząca z województwa kujawsko-pomorskiego była promowana m.in. w restauracjach regionu, a także na Festiwalu Polskich Smaków w Wilnie, Targach "Gruene Woche" w Berlinie, Targach Żywności w Turynie oraz na targowiskach Krakowa, Sopotu i Warszawy. Województwo kujawsko-pomorskie szczyci się hodowlą doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich. Gęś biała kołudzka to odmiana produkowana w renomowanym ośrodku hodowlanym - w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej koło Inowrocławia, który jest dostarczycielem materiału hodowlanego dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent. Gęś rypińska jest rodzimą, lokalną odmianą gęsi, sklasyfikowaną na początku XX wieku. Nigdy nie była poddawana żadnej selekcji czy hodowli kierowanej genetycznie.