Sanepid szczególnie uczula tych, którzy kupują na targowiskach i przecenioną żywność w marketach. Przechowywany w zbyt wysokiej temperaturze świeży produkt mleczny traci na wartości, twarożek czy jogurt może zaatakować pleśń. Dlatego inspektorzy sanepidu mówią, że tylko przestrzeganie odpowiednich warunków gwarantuje, że zimnolubne produkty zachowają swój smak, wygląd i wartości odżywcze. Radzą również byśmy sprawdzali, w jakiej temperaturze przetrzymywać daną żywność, kiedy upływa termin przydatności do spożycia, czy pojemniki nie są wybrzuszone lub uszkodzone. Sanepid zapowiada, że częściej zaglądać będzie na targowiska gdzie, jak wiadomo czasami twarożki sprzedawane są nie w lodówki, a prosto z lady. Handlowcy nie będą jednak karani. Dostaną jedynie odpowiednie ulotki, z których dowiedzą się jak przechowywać produkty mleczne i na co narażają klientów sprzedając ciepłe - zimnolubne produkty. Agnieszka Pietrzak