Dyrektorzy urzędów wojewódzkich mieli się szkolić przez trzy dni. Czas między spotkaniami miały im umilać m.in. występy DJ-a i zajęcia z kuchni molekularnej, a także usługi karykaturzysty. Decyzji o zorganizowaniu takiego szkolenia na pewno nie podjął Szef Służby Cywilnej, który zgodnie z ustawą planuje, organizuje i nadzoruje szkolenia. O całej sprawie dowiedział się dopiero podczas rozmowy z reporterem radia RMF FM. Na pytania o wieczorki integracyjne dyrektorów Szef Służby odpisał, że zażąda od dyrektora z Bydgoszczy pilnych wyjaśnień, a z artykułów, na które się przy tym powołał, wynika, że chodzi o kontrolę nad przestrzeganiem podstawowych zasad Służby Cywilnej. Najwyraźniej nie mieści się w nich szkolenie dyrektorów z kuchni molekularnej, z DJ-em w czterogwiazdkowym hotelu. Goście mieli mieć także zapewnioną: - 1 kolację w formie bufetu dla 20 osób (z możliwością zmniejszenia liczby do 15 osób lub zwiększenia do 25 osób), - 2 śniadania w formie bufetu szwedzkiego dla 20 osób (z możliwością zmniejszenia liczby do 15 osób lub zwiększenia do 25 osób), - 2 obiady w formie zasiadanej (w dniach 17.02. i 18.02.2011r.) dla 25 osób (liczba osób zakwaterowanych plus 5 osób dodatkowo), składające się z dwóch dań (z uwzględnieniem kilku rodzajów zup i mięs, w tym ryba, sosów do mięs, bukietu surówek, ziemniaków, ryżu, frytek i innych dodatków według propozycji wykonawcy oraz napoju i deseru (ciasto lub lody itp.), - 1 uroczystą kolację w formie bankietu zasiadanego (w dniu 17.02.2011r.) dla 30 osób (z możliwością zmniejszenia do 25 osób), składającą się z: zupy, dania głównego, 2 rodzajów przystawek, deseru, 10 rodzajów zakąsek zimnych w formie bufetu, 5 rodzajów sałatek w formie bufetu sałatkowego, 5 rodzajów drobnych deserów w formie bufetu deserowego, Ponadto miał być zorganizowany wieczorek integracyjny dla uczestników szkolenia (30 osób, z możliwością zmniejszenia do 25 osób), który może obejmować: wieczorek taneczny z obsługą DJ'a (konkursy, gry itp.) i poczęstunkiem w formie bufetu albo 2-godzinny rejs zamkniętym statkiem po Brdzie wraz z poczęstunkiem lub występ kabaretu połączony z możliwością skorzystania z usług karykaturzysty i poczęstunkiem w formie bufetu. W ofercie znalazł się też pokaz kuchni molekularnej z możliwością przygotowania i degustacji dań przez uczestników.