W finale konkursu wzięli udział uczniowie ze szkół z pięciu województw: dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego. - Oceniane było wykorzystanie tradycyjnych produktów w nowoczesnej kuchni polskiej, smak potraw, kreatywność - powiedziała Karolina Lupa z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. - Zwycięzcy będą mieli możliwość przygotowania posiłku w Pałacu Prezydenckim dla Anny Komorowskiej i jej gości. Terminu jeszcze nie znamy - powiedziała Lupa. Ponadto laureaci pierwszych trzech miejsc odbędą praktyki pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni. Zwycięzcy, uczniowie z zespołu szkół ponadgimnazjalnych w Przodkowie, przygotowali na przystawkę gomółkę twarogowo-chrzanową podawaną na karmelizowanych burakach ćwikłowych, jako danie główne - smażoną pierś z gołębia z czekoladowym pure z soczewicy, a na deser lody z gęsich wątróbek z sosem żurawinowym. Drugie miejsce zajął zespół szkół hotelarsko-turystycznych im. Wł. Zamoyskiego w Zakopanem (Małopolskie) a trzecie - zespół szkół ponadgimnazjalnych w Słupsku (Pomorskie). W skład każdej drużyny wchodziło dwoje uczniów oraz nauczyciel, który mógł kucharzom udzielać wskazówek. Zmagania zawodników komentował krytyk kulinarny Maciej Nowak. Dania oceniali prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej Marek Zagórski oraz kulinarni eksperci. Celem projektu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" jest promocja tradycyjnych produktów regionalnych. Konkurs zorganizował Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską.