Salmonella wykryta w musie. Sanepid bije na alarm
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed możliwą obecnością salmonelii w musie z orzechów nerkowca. Jego spożycie może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Partie produktu zostały wycofane ze sprzedaży.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek ostrzeżenie dotyczące produktu spożywczego, w którym mogą znajdować się bakterie Salmonelli. Jak czytamy, chodzi o mBio Mus z orzechów nerkowca z maliną, 250 g. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - podkreśla GIS.
Inspektorat zaalarmował dystrybutor musu w Polsce, firma DM-DROGERIE MARKT Sp. z o.o.

Komunikat GIS. Salmonella w musie
"Wycofanie obejmuje produkty oznakowane datami minimalnej trwałości od 29.05.2025 do 28.04.2026 włącznie" - wskazuje GIS.
Wskazane partie musu wycofano z obrotu, zaś w sklepach stacjonarnych wywieszono informacje na temat wadliwej partii. Jak podaje GIS, powiadomieni zostali także klienci online, zaś produkt został usunięty z oferty.
"Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania produktu" - czytamy.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu musu, należy skontaktować się z lekarzem - podkreśla inspektorat.
Salmoneloza. Pierwsze objawy choroby
Pałeczki Salmonelli powodują choroby znane jako salmoneloza. Człowiek może zarazić się nimi poprzez:
- spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella
- spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko)
- używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności
W szczególnych warunkach (szpitale, domy opieki) zakażenie może się szerzyć drogą bezpośredniego kontaktu lub drogą powietrzną - czytamy na stronie GIS.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w czasie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Wśród nich najczęstsze to bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu.