Bakterię wykryto w trakcie badań urzędowych. Wycofaniu podlegają cztery serie mielonego pieprzu wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38. Chodzi o produkty: pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6 i data trwałości 03.2021; pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021; pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021 oraz pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6 i data trwałości 03.2021. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Pałeczki salmonelli są jedną z najczęstszych przyczyn zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.