"W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością" - czytamy w komunikacie GIS. Przekroczone normy rakotwórczego składnika Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia. Należą one bowiem do substancji chemicznych uznanych za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. Występują one powszechnie w wyrobach kuchennych z poliamidu (nylonu), jednak wartość ta jest ściśle regulowana. Jeśli przekracza ona normy, produkt wycofywany jest z obrotu. Taka sytuacja ma miejsce w przypadku łyżki do spaghetti, KMT Style. Szczegóły produktu GIS podaje, że numer niebezpiecznej partii to: 5403512, a kod kreskowy: 8435545735124. Dystrybutorem produktu jest: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska "Przedsiębiorca niezwłocznie wdroży procedurę wycofania produktu z obrotu" - informuje GIS. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie - dowiadujemy się z dalszej części komunikatu. GIS zaleca, by posiadacze wspomnianej łyżki nie używali jej do kontaktu z żywnością.