Reklama

Reklama

Polska zostanie europejskim centrum kiszonej kapusty na ostro

W Krakowie powstanie największa w Europie fabryka kimchi - tradycyjnej koreańskiej potrawy z kiszonej kapusty z warzywami na ostro. Koncern spożywczy Daesang Corp. ogłosił utworzenie spółki joint venture z polską firmą Charsznickie Pola Natury, który ma dystrybuować kiszony przysmak do dużych sieci handlowych w Europie.

Daesang Corp. odpowiada za aż 60 proc. eksportu kimchi z Korei Południowej, głównie na rynki azjatyckie. Teraz spółka zamierza zalać swoimi produktami supermarkety w całej Europie.

Oddział spółki o nazwie Daesang ChPN Europe będzie sprzedawać produkty należącej do południowokoreańskiego koncernu marki Jongga takim sieciom jak Carrefour, Auchan czy Lidl - przekazała południowokoreańska agencja prasowa.

Daesang ogłosił, że zainwestuje 15 mld wonów (ok. 10,7 mln dolarów) w budowę fabryki kimchi w Krakowie przed końcem 2024 roku. Zakład ma mieć ponad 6,6 tys. metrów kwadratowych powierzchni i wytwarzać do 3 tys. ton kimchi rocznie.

Reklama

Zakład w Krakowie będzie pierwszym należącym do Daesang Corp. w Europie. Spółka ma już 11 fabryk, ale tylko dwie z nich za granicą - w USA i Chinach

Kimchi - przysmak z Korei

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Jego głównym składnikiem jest kapusta pekińska kiszona razem z innymi warzywami - najczęściej marchewką, pietruszką, rzodkwią japońską oraz czosnkiem - i doprawiona sproszkowaną papryką chili, solą oraz imbirem.

W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak zupa kimchi czy kimchi bokkeumbap - smażony ryż z kimchi.

Zobacz też: Kimchi, czyli koreański sekret dobrego zdrowia PRZEPIS

W 2013 roku tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę - kimjang - został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy