Pilny komunikat GIS. Wykryto salmonellę na skorupkach partii jaj
Na skorupkach kurzych jaj wykryto bakterie salmonelli. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed spożyciem skażonej partii. Producent - pod nadzorem służb - wycofuje jaja z obiegu. GIS zaznaczył, że ich spożycie grozi zatruciem pokarmowym.
Komunikat GIS jest efektem kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Salmonella z grupy D została wykryta na skorupkach kurzych jaj.
Chodzi o produkt: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu klasa wagowa M, 10 szt. o kodzie kreskowym 5909000517929. Jaja są oznaczone jako przydatne do spożycia do 24 listopada 2024 roku.
Skażone jajka mają następujący kod na skorupce: 1PL 14271316. Natomiast za pakowanie odpowiada zakład OVOS Sp. z o.o. z siedzibą w Bieżuniu.
Ostrzeżenie GIS. Salmonella w kurzych jajkach
W wydanym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnił, że "spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego".
Dlatego w przypadku wystąpienia objawów należy skontaktować się z lekarzem.
Producent wdrożył procedurę wycofania skażonej partii ze sklepów. GIS przekazał, że wcześniejsze badania z sierpnia i października nie wykazały obecności salmonelli.
----
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!