Firma Makarony Polskie z Rzeszowa poinformowała Główny Inspektorat Sanitarny o wycofaniu niektórych partii makaronów razowych "ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji wymienionych produktów". GIS ostrzega, że deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Jej duże stężenie może doprowadzić do poważnych zatruć i uszkodzenia przewodu pokarmowego. Z sklepowych półek zniknęły następujące produkty: Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g/Numer partii: 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1/Data minimalnej trwałości: 25.03.2024;Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g/25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1/25.03.2024Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g/25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1/25.03.2024Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g/25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1/25.03.2024Makaron pełnoziarnisty Pol - Mak świderki 400 g/25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1/25.03.2023Makaron pełnoziarnisty Pol - Mak pióra 400 g/26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1/26.03.2023Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g/08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1/08.04.2024 "Nie powinny być spożywane" "Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu DON w jednej partii makaronu postanowił o wycofaniu również innych powiązanych partii. Dodatkowo producent wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON)" - przekazał GIS.Proces wycofywania monitorowany jest przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Produktów z listy, które zostały zakupione nie powinny być spożywane.