GIS przekazał, że w 1 z 5 próbek produktu Kefir 200 g, OSM Łobżenica o numerze partii 25.03.2023/1 - wykryto Salmonella spp. Chodzi o produkt z terminem przydatności do spożycia 25 marca 2023 roku. Jego producentem jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE. GIS przekazał, że producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności rozpoczął wycofywanie wskazanej powyżej partii produktu z rynku. "Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - czytamy w komunikacie. GIS ostrzega, że "spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego". "W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - wskazał GIS. Salmonella: Objawy zakażenia Salmonellozy są to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe. Człowiek może zakazić się poprzez: spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella, spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko), używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Wśród objawów są: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.