Reklama

​Ostrzeżenie GIS: W "Papryce słodkiej mielonej" wykryto Salmonellę

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę (12 sierpnia) o wycofaniu jednej partii produktu "Papryka słodka mielona" firmy CARUM (opakowanie 20 g), ze względu na wykrycie bakterii Salmonella.

Inspektorat poinformował, że nie należy spożywać "Papryki słodkiej mielonej" w opakowaniu 20 g, pochodzącej z partii o numerze 10 2021/1143, sprowadzonej z Hiszpanii, w szczególności bez poddania jej wcześniej obróbce cieplnej. Producentem jest CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny.

Sanepid przekazał w środę, 12 sierpnia, że w wyniku przeprowadzonej kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną.

Reklama

Pałeczki Salmonelli

Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.

GIS przestrzega, że nie należy spożywać produktu Mielonka Tyrolska, oznaczonego wskazanym numerem partii i terminami przydatności do spożycia. "Zjedzenie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą" - zaznacza.

"W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" - zaleca GIS.

Poinformowano, że Firma CARUM zabezpieczyła pozostałą w magazynie ilość produktu konfekcjonowanego w opakowaniach po 20 g oraz w opakowaniach zbiorczych dostawcy. Ponadto firma CARUM wszczęła procedurę wycofywania produktu z obrotu handlowego.

PAP

Reklama

Reklama

Reklama