Inspektorat poinformował, że nie należy spożywać "Papryki słodkiej mielonej" w opakowaniu 20 g, pochodzącej z partii o numerze 10 2021/1143, sprowadzonej z Hiszpanii, w szczególności bez poddania jej wcześniej obróbce cieplnej. Producentem jest CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny. Sanepid przekazał w środę, 12 sierpnia, że w wyniku przeprowadzonej kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną. Pałeczki Salmonelli Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe. GIS przestrzega, że nie należy spożywać produktu Mielonka Tyrolska, oznaczonego wskazanym numerem partii i terminami przydatności do spożycia. "Zjedzenie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą" - zaznacza. "W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" - zaleca GIS. Poinformowano, że Firma CARUM zabezpieczyła pozostałą w magazynie ilość produktu konfekcjonowanego w opakowaniach po 20 g oraz w opakowaniach zbiorczych dostawcy. Ponadto firma CARUM wszczęła procedurę wycofywania produktu z obrotu handlowego.