Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, w jednej partii "łososia Atlantyckiego" stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes. GIS podaje, że chodzi o produkt "Classic’ Łosoś Atlantycki wędzony na zimno 250g", o numerze partii: L3932 i minimalnej dacie trwałości: 22.10.2022. Produkt wyprodukowano dla sklepu Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa przez Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69A, 17-100 Bielsk Podlaski. Baterię listeria monocytogenes wykryto również w "metce łososiowej". Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania produktu z rynku. Sklep wstrzymał sprzedaż produktu Carrefour Polska wstrzymała sprzedaż kwestionowanego produktu we wszystkich sklepach i magazynach oraz podjęła decyzję o umieszczeniu na terenie sklepów informacji o wycofywaniu produktu - czytamy w komunikacie na stronie GIS. Z kolei producent Suempol Sp. z o.o. ściśle współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie ustalenia źródła zanieczyszczenia i wycofania tego produktu z rynku sprzedaży. Jak dodano, w ramach nadzoru zostanie zwiększona częstotliwość pobierania prób urzędowych w kierunku Listeria monocytogenes. Jak dochodzi do zatrucia bakterią? GIS podkreśla, że nie należy spożywać tej partii produktu. "W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" - podano w komunikacie. Bakteria Listeria monocytogenes, zwana również listeriozą może być szczególnie groźna dla kobiet w ciąży, noworodków oraz osób z obniżoną odpornością. Do zakażenia człowieka bakterią dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (np. hodowlanego), lub przez spożycie skażonej żywności.