Ostrzeżenie GIS. Łosoś atlantycki z bakterią
W jednej partii produktu "Łosoś Atlantycki wędzony na zimno" stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes - informuje Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). W poniedziałek wydano ostrzeżenie przed tą samą bakterią, ale wykrytej w produkcie "Metka łososiowa Kiełbasa Surowa".

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, w jednej partii "łososia Atlantyckiego" stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes. GIS podaje, że chodzi o produkt "Classic’ Łosoś Atlantycki wędzony na zimno 250g", o numerze partii: L3932 i minimalnej dacie trwałości: 22.10.2022.
Produkt wyprodukowano dla sklepu Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa przez Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69A, 17-100 Bielsk Podlaski.
Baterię listeria monocytogenes wykryto również w "metce łososiowej". Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania produktu z rynku.
Sklep wstrzymał sprzedaż produktu
Carrefour Polska wstrzymała sprzedaż kwestionowanego produktu we wszystkich sklepach i magazynach oraz podjęła decyzję o umieszczeniu na terenie sklepów informacji o wycofywaniu produktu - czytamy w komunikacie na stronie GIS. Z kolei producent Suempol Sp. z o.o. ściśle współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie ustalenia źródła zanieczyszczenia i wycofania tego produktu z rynku sprzedaży.
Jak dodano, w ramach nadzoru zostanie zwiększona częstotliwość pobierania prób urzędowych w kierunku Listeria monocytogenes.
Jak dochodzi do zatrucia bakterią?
GIS podkreśla, że nie należy spożywać tej partii produktu. "W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" - podano w komunikacie.
Bakteria Listeria monocytogenes, zwana również listeriozą może być szczególnie groźna dla kobiet w ciąży, noworodków oraz osób z obniżoną odpornością.
Do zakażenia człowieka bakterią dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (np. hodowlanego), lub przez spożycie skażonej żywności.