Wirus grypy ptaków H5N8 został wykryty w trzech gospodarstwach hodujących indyki w gminie Uścimów w województwie lubelskim. "Ryzyko zakażenia się człowieka praktycznie nie istnieje" Główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas zwrócił uwagę, że z badań przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach wynika, że wykryty na Lubelszczyźnie wirus jest wysoce zjadliwy dla drobiu, ale nie patogenny dla ludzi. "To oznacza, że ryzyko zakażenia się człowieka tym wirusem praktycznie nie istnieje" - napisano w komunikacie. Podkreślono też, że polskie służby podejmują działania, które ograniczają do minimum dalsze rozprzestrzenianie się wirusa grypy A/H5N8/ w stadach hodowlanych. "Dotychczas podjęte środki ochronne polegają na jak najszybszym wykryciu nawet niewielkich ognisk grypy i likwidacji zakażonego drobiu. Działania osób, mających bezpośrednią styczność z chorym drobiem w trakcie jego uboju, transportu, utylizacji, a także sprzątających kurniki odbywają się w pełnym zabezpieczeniu w środki ochrony indywidualnej i pod nadzorem Państwowego Inspektora Sanitarnego" - wskazano. Środki ostrożności Jednocześnie zaznaczono, że wirusy grypy mogą zmieniać swoje cechy, dlatego należy przestrzegać zaleceń wydawanych lokalnie przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej i zachować środki ostrożności. Wśród nich są: dopilnowanie, by dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania, niedotykanie, bez odpowiedniego zabezpieczenia, ptaków martwych lub sprawiających wrażenie chorych, ani ubitego drobiu, a także dopilnowanie, aby nie robiły tego dzieci. Ponadto należy: myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym i dopilnować, aby robiły to także dzieci; nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni Celsjusza; myć dokładnie, z użyciem detergentu, wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze). Należy też pamiętać, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy i uważać, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi. Szczepienia ochronne GIS zaleca też wykonanie szczepienia ochronnego przeciwko grypie sezonowej przed sezonem grypowym lub w jego trakcie, co zminimalizuje ryzyko zakażenia się wirusami grypy i uchroni przed wystąpieniem powikłań choroby.