Przygotowanie potrawy: Kurczaka myjemy, nacieramy solą pieprzem, papryką i curry. Masło mieszamy z tymi samymi przyprawami, dodajemy też startą skórkę z cytrusów i po kilka kropli ich soku oraz pokrojoną nać pietruszki. Skórę kurczaka delikatnie oddzielamy ręką od piersi, nacinamy nóżki. Przyprawione masło rozsmarowujemy pod skórą i w nacięciach nóżek, Kurczaka nadziewany ćwiartkami owoców, warzywa kroimy na ćwiartki, większe w ósemki. Polewamy oliwą z oliwek, kilkoma kroplami soku z cytrusów. Następnie posypujemy przyprawami i mieszamy. Do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika wkładamy kurczaka na około 25 min. Po 25 minutach pieczenia dokładamy warzywa i pieczemy kolejne 35 min. Część warzyw układamy pod kurczakiem (zapobiegną przypaleniu skórki). Smacznego! Autor: Marta Krawczyk z Barlinka