W ramach cyklu "Odpowiada mi Interia" zebraliśmy dla naszych czytelników odpowiedzi na pytania dotyczące epidemii koronawirusa. To jest artykuł z cyklu, w którym wyjaśniamy najważniejsze dla Was kwestie. Jeśli macie pytania związane z koronawirusem, na które szukacie rzetelnych odpowiedzi, piszcie do nas. Kiedy otwarcie restauracji? Aktualnie restauracje mogą wydawać posiłki wyłącznie na wynos lub z dowozem. Minister Jadwiga Emilewicz zapowiedziała na poniedziałkowej (11 maja) konferencji, że w połowie maja zostaną opublikowane nowe wytyczne dotyczące otwarcia tego typu lokali. Tym samym wdrożony zostanie trzeci etap odmrażania gospodarki. Nieoficjalnie mówi się, że restauracje miałyby zostać otwarte 18 maja, jednak na razie (stan na 12 maja) ta informacja nie została potwierdzona. Przygotowywane aktualnie przepisy pozwalające na otwarcie lokali gastronomicznych mają precyzować między innymi liczbę osób na metr kwadratowy zarówno w restauracjach, jak i w ogródkach restauracyjnych. Obostrzeniom poddana będzie także liczba osób przy stolikach czy odległości między stolikami. Zachowanie ostrego reżimu sanitarnego jest warunkiem, aby nie doszło do ponownego lockdownu.