Rząd zapowiedział stopniowe znoszenie ograniczeń i odmrażanie: tak życia gospodarczego, jak i społecznego. Kolejne etapy łagodzenia zasad bezpieczeństwa będą wprowadzane w kolejnych tygodniach. Decyzja o tym zależeć będzie od analizy aktualnego stanu epidemicznego i sytuacji w szpitalach. Czym mniejszy przyrost osób zakażonych i chorych, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie to następować szybciej. Na ile sprawnie uda się przejść przez wszystkie etapy "odmrażania" - zależeć będzie od wszystkich obywateli: czy będą przestrzegać zasad higieny i bezpieczeństwa, stosować się do obostrzeń i zaleceń, zachowywać ostrożność. Podstawowe obostrzenia zostały utrzymane. Tym samym wciąż obowiązuje obowiązek zachowania minimum 2-metrowej odległości od innych w przestrzeni publicznej, zakaz zgromadzeń, konieczność zasłaniania ust i nosa przy wychodzeniu z domu czy bezwzględne przestrzeganie rygoru kwarantanny i izolacji przez osoby zakażone (lub potencjalnie zakażonych). Tam, gdzie to możliwe, wciąż praca i edukacja powinny odbywać się zdalnie. I - pomimo tego, że nie wynika to już z przepisów prawa i dopuszczalne jest wyjście na spacer do parku lub uprawianie sportów - wciąż rekomendowane jest pozostanie w domu. Dla własnego bezpieczeństwa i bliskich osób. Chorych i zakażonych w Polsce będzie jeszcze przybywać. Nikt nie mówi, że szczyt zachorowań minął. Ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa wciąż jest duże. Tym samym, przy wyjściu z domu niezbędne jest zachowanie szczególnej ostrożności. I przestrzeganie zasad bezpieczeństwa. Dotyczy to także robienia zakupów. Jak się odpowiednio do nich przygotować? Po pierwsze, pamiętajmy o nowych zasadach. W sklepach poniżej 100 m kwadr. przebywać mogą maksymalnie cztery osoby na każdą kasę lub punkt płatniczy. W tych powyżej 100 m kwadr. - jedna osoba na każde 15 m kwadr. powierzchni sklepu. Zmiana ta pozwoliła na wyraźne skrócenie kolejek przed wejściem. Wciąż, przypomnijmy, obowiązują godziny dla seniorów (od godz. 10 do 12), ale według znowelizowanych przepisów tylko od poniedziałku do piątku (wyłączono weekendy). Na zakupy mogą już wyjść samodzielnie osoby niepełnoletnie, które nie ukończyły 18. roku życia, ale nieletnie, tj. poniżej 13. roku życia wciąż muszą przebywać poza domem pod opieką osoby dorosłej. Po drugie, zachowajmy bezpieczną odległość. W drodze do sklepu, jak i podczas robienia zakupów. Pamiętajmy, że konieczne jest zasłanianie nosa i ust np. maseczką ochronną. Nie ściągajmy jej aż do momentu powrotu do domu, a podczas noszenia - ograniczmy do minimum dotykanie twarzy. Po trzecie, starajmy się bez potrzeby nie dotykać produktów, jak i powierzchni w sklepie. Niezbędne produkty, najlepiej w oparciu o wcześniej przygotowaną listę, dobrze jest od razu wkładać do własnego koszyka lub siatki. Po czwarte, używajmy rękawiczek jednorazowych. Sklepy mają od kwietnia - w myśl obowiązujących przepisów - zapewnić klientom rękawiczki lub płyn dezynfekujący. Dobrze jednak jest mieć na wszelki wypadek własne. Po zakupach od razu je wyrzucamy i myjemy dokładnie ręce. Zdejmując rękawiczki należy złapać jedną za brzeg i wywrócić ją wewnętrzną stroną na wierzch. Zdjętą rękawiczkę, chwyć ręką w rękawiczce i identycznie zdejmij drugą. W ten sposób pierwsza rękawiczka znajdzie się wewnątrz drugiej. Po piąte, zrezygnujmy z zakupów, które wymagają dojazdu do sklepu komunikacją miejską. Jeśli możemy, skorzystajmy z własnego samochodu. Jeśli nie - idźmy pieszo. Po szóste - wskazane jest płacenie zbliżeniowo: kartą lub telefonem (które też warto systematycznie przecierać chusteczką ze środkiem dezynfekującym), a nawet zegarkiem. Ważne, by nie dotykać niepotrzebnie klawiatury terminala płatniczego. To samo tyczy się innych dotykowych urządzeń, jak kasy samoobsługowe. Jeśli już zajdzie taka konieczność, to używajmy rękawiczek jednorazowych. Po siódme, zaplanujmy zakupy tak, żeby do sklepu wychodzić jak najrzadziej. Jeśli dotychczas kupowaliśmy produkty codziennie, dzisiaj lepszym rozwiązaniem jest zrobienie zakupów od razu z myślą o kilku dniach. Zasada "zostań w domu" to sposób na ograniczenie rozprzestrzeniania się wirusa. Wciąż jest rekomendowana, chociaż nie wynika bezpośrednio z przepisów prawa. Pamiętajmy także, żeby w domu dokładnie umyć warzywa i owoce, a opakowania dokładnie przetrzeć np. chusteczką z płynem dezynfekującym. Pieczenie i gotowanie (min. 60 stopni C przez 30 minut) zabija wirusy na mięsie czy innych produktach surowych. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił, że żywność nie może być źródłem zakażenia koronawirusem. Dlatego możemy kupować pieczywo, owoce i warzywa bez obaw o "złapanie" wirusa, który przenosi się głównie przez kontakt z zarażonymi osobami, które kichają lub kaszlą lub powierzchniami, które zostały skażone wirusem. Zachowując ostrożność i stosując się do zaleceń, możemy znacznie ograniczyć ryzyko choroby. Projekt przygotowany we współpracy z KPRM. Dowiedz się więcej: www.gov.pl/web/koronawirus/kolejne-kroki *** #POMAGAMINTERIA Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa. Sprawdź szczegóły >> W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!