W ramach cyklu "Odpowiada mi Interia" zebraliśmy dla naszych czytelników odpowiedzi na pytania dotyczące epidemii koronawirusa. To jest artykuł z cyklu, w którym wyjaśniamy najważniejsze dla Was kwestie. Jeśli macie pytania związane z koronawirusem, na które szukacie rzetelnych odpowiedzi, piszcie do nas. Kiedy otwarcie restauracji? Na konferencji prasowej 13 maja premier Mateusz Morawiecki poinformował, że restauracje, bary, kawiarnie, ogródki i puby będą mogły wznowić swoją działalność od 18 maja. Wymagane będzie zachowanie reżimu sanitarnego. Obowiązywać będzie limit jednej osoby na 4 metry kwadratowe, zachowanie 2 metrów odległości między stolikami oraz dezynfekcja stolika po każdym kliencie. Według obowiązujących zasad, przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odległości między nimi wynoszą co najmniej 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiędzy gośćmi. Kucharze oraz obsługa lokalu gastronomicznego będą musieli nosić maseczki i rękawiczki, jednak obowiązek ten nie dotyczy gości w trakcie konsumpcji.