Kalisz: Ugotowali żur dla ubogich z okazji Światowego Dnia Walki z Głodem
Z okazji Światowego Dnia Walki z Głodem (obchodzonego16 października) kaliska Fundacja CHOPS i Fundacja Wolne Miejsce przygotowali w sobotę (24 października) dla ubogich i samotnych kaliszan żur.
- Ugotowaliśmy żur dla około tysiąca osób i częstujemy nim ubogich i samotnych - powiedział prezes fundacji CHOPS Roman Żarnecki.
Podkreślił, że tą akcją chcą zwrócić uwagę na to, że głód jest dużym problemem na świecie.
- W Polsce nie jest tak źle, ale ma to miejsce. Są osoby i takie warstwy społeczne, gdzie problem głodu, niedożywienia istnieje i zwracamy na to uwagę - powiedział Żarnecki.
Akcja z żurem - jak powiedział prezes Fundacja Wolne Miejsce Mikołaj Rykowski - trwa już drugi tydzień.
- Byliśmy w Gorzowie, Łodzi, Siemianowicach Śląskich, Kołobrzegu a teraz w Kaliszu. Ten gar, wszędzie gdzie jest, daje z siebie dobro i powoduje zadowolenie - powiedział.
Rykowski zapowiedział, że fundacja pracuje obecnie nad uruchomieniem sieci sklepów socjalnych i taki powstanie też w Kaliszu.
Ze względu na panujące obostrzenia żur wydawano przed Basztą Dorotką w Kaliszu w formie cateringu.
Żurek ugotowano w wielkim kotle opalanym drewnem, a nad przygotowaniem zupy i przy obsłudze pracowało 25 wolontariuszy.
- Warzywa, mięso i jaja otrzymaliśmy nieodpłatnie od lokalnych producentów - wyjaśnił Roman Żarnecki.