Reklama

Reklama

Jak rozpoznać prawdziwy oscypek? Góral z TikToka wyjaśnia

Turyści odwiedzający polskie góry szukają lokalnych przysmaków. Jednym z nich są oscypki. TikToker z Czarnego Dunajca, Corno Owca, ujawnił jakie muszą być cechy prawdziwego oscypka.

- Sprzedawcy oscypków mnie znienawidzą - rozpoczął swoje wystąpienie góral.

Corno Owca wyjaśnił, że kupując oscypki poza sezonem, który trwa od maja do października, trafimy na podrabiane sery. 

- Oryginalne wyroby pochodzą jedynie z wędzarni pracujących od maja do października - przekazał. Dodał, że sery sprzedawane w sezonie jesienno-zimowym, to nie są oscypki.

"To, że sery są nie mają mleka owczego nie znaczy, że są mniej smaczne"

Góral poinformował, że prawdziwy oscypek ma "skórkę w kolorze słomkowym, a w środku jest jasno kremowy". - Kolor środka sera wynika z tego, że w mleku owczym jest dużo więcej białka niż w krowim. Oscypki podrabiane w środku są żółtawe, a ich skórka jest ciemna - wyjaśnił TikToker.

Reklama

Mężczyzna ostrzegł, że klienci są czasem zwodzeni przez sprzedawców i kupują sery z mleka krowiego. Natomiast oscypek musi być wyprodukowany z odpowiedniej ilości mleka od owcy. Najlepiej takiej wypasanej na górskim zboczu.

CZYTAJ WIĘCEJ: Rośnie eksport polskich serów i twarogów

Corno Owca zauważył, że sery wyrabiane poza sezonem nie są gorsze. - Nie należy ich tylko nazywać "oscypkami" - przekazał. - To, że sery mają tylko mleko krowi nie znaczy, że są mniej smaczne - podsumował TikToker.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy