Izabela Stawicka z PAH mówi że zasady inicjatywy Kuchnia Pełna Serca są bardzo proste i przyjemne: Gotuje się u siebie kolację dla bliskich i przyjaciół, i miło spędza razem czas. Przy zaproszeniu informuje się gości o celu akcji i kweście. Zebrane kwoty przesyła się na konto Pajacyka. Inicjatorka akcji Kuchnia Pełna Serca zachęca do tego, by kolacja była ekologiczna, przygotowana według metody Plon, którą PAH podjęła wzorem międzynarodowej organizacji dobroczynnej Oxfam. Jak zapewnia Izabela Stawicka metoda jest bardzo prosta. Chodzi o korzystanie z owoców i warzyw sezonowych, wspieranie lokalnych producentów, oraz unikanie marnowania jedzenia i przygotowywania dużych ilości mięsa i nabiałów, przy których produkcji zużywana jest niewspółmiernie wielka ilość energii i wody. Okazją do udziału w akcji PAH Kuchnia Pełna Serca jest zbliżający się Światowy Dzień Żywności, przypadający 16 października. Polska Akcja Humanitarna prowadzi projekty dożywiania dzieci w Syrii, Sudanie Południowym i Somalii, także w Polsce dzieci w szkole dostają posiłki w programie Pajacyk. Więcej informacji o tym programie i akcji Kuchnia Pełna Serca znajdują się na stronie internetowej organizacji: www.pah.org.pl.