GIS wydał pilne ostrzeżenie. Chodzi o popularny produkt
Główny Inspektorat Sanitarny powiadomił, że wykryto migrację substancji chemicznych z łyżki do poddawania dań do żywności. Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdziła w produkcie "obecność pierwszorzędowych amin aromatycznych". Jak przekazano, te substancje stanowią zagrożenie dla zdrowia.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące łyżki do podawania dań.
"W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu" - czytamy w komunikacie.
GIS ostrzega. Opublikowano szczegóły produktu
Jak podał GIS, chodzi o łyżkę do podawania dań "LAMART". Na stronie internetowej opublikowano również szczegóły produktu:
- Nr artykułu: 8590669282432
- Importer: FAST CR a.s., U Sanitasu 1621, Ricany 251 01, Czech Republik U Sanitasu 1621, Ricany 251 01
- Kraj pochodzenia: Chiny
Z komunikatu wynika, że GIS przekazał informacje o wykrytej niezgodności do władz Czech, które przeprowadzą postępowanie wyjaśniającego u czeskiego importera, a Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi dalsze działania wyjaśniające w tej sprawie.
Według opublikowanych zaleceń GIS, nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Ostrzeżenie GIS. Obecność amin aromatycznych w produkcie
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności.
Jak wyjaśniono na stronie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku, pierwszorzędowe aminy aromatyczne to jedno lub wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne z jednym lub dwoma podstawnikami grupy aminowej. To substancje chemiczne uznane za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze.
Wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu) są badane pod kątem zawartości sumy uwalnianych pierwszorzędowych amin aromatycznych. Ich zawartość nie może przekraczać limitu określonego w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 10/20011 z dnia 14.01.2011.