GIS wycofuje partię czekolady. Stwierdzono zanieczyszczenie tlenkiem etylenu
Dwie partie czekolady z kurkumą, imbirem i cytryną zostały wycofane przez Główny Inspektorat Sanitarny. Imbir użyty w produkcji czekolady był zanieczyszczony tlenkiem etylenu.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia. GIS zaleca konsumentom, by nie spożywali produktów objętych piątkowym ostrzeżeniem publicznym dotyczącym żywności.
GIS przekazał, że został poinformowany przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez bułgarską firmę Bio Benjamin Ltd. wycofaniu niektórych partii czekolady Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g ze względu na zastosowanie do jej produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu - sproszkowanego imbiru.
Odbiorca kwestionowanych partii w Polsce - podmiot Eko-Wital Sp. z o.o. zdecydował o konieczności wycofania partii, które zostały wprowadzone do obrotu, zanim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu.
Wycofany produkt to "Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon", 60 g. Nazwa produktu wg systemu Eko-Wital: Czekolada wegańska HE z kurkumą, imbirem i cytryną BIO 60 g., Kod EAN: 3800500804996.
Numery wycofanych partii to 21147 i 21161, z datami trwałości 27.05.2022 i 10.06.2022. Producentem jest Bio Benjamin Ltd, a dystrybutorem Eko - Wital Sp. z.o.o., ul. Staniewicka 5, 03-310 Warszawa.