Jak informuje GIS, zawartość tych alkaloidów w żywności jest niedopuszczalna, więc wycofywane kaszki nie powinny być spożywane. GIS podkreśla, że spożycie ich może spowodować krótkoterminowe negatywne skutki zdrowotne, np. rozszerzenie źrenic, zmianę rytmu serca, suchość w ustach, zaparcia, zatrzymanie moczu i zaczerwienienie skóry. Objawy zwykle występują w ciągu 30-60 minut po zjedzeniu. Wydalenie szkodliwych substancji następuje zwykle w ciągu 12-48 godzin. "Jest mało prawdopodobne, aby spożycie przedmiotowych produktów wywołało opisane powyżej objawy, jednak nie można tego całkowicie wykluczyć. (...) Substancje chemiczne obecne w produkcie zostaną wydalone z organizmu, a tym samym nie ma zagrożenia długoterminowego" - czytamy wydanym przez GIS ostrzeżeniu. Atropina to organiczny związek chemiczny występujący naturalnie w roślinach z rodziny psiankowatych, w tym m.in. w pokrzyku wilczej jagodzie. Stosowana jest jako lek rozkurczowy i środek rozszerzający źrenice. Skopolomina, drugi z alkaloidów wykrytych w wycofywanych produktach, jest pochodną hioscyjaminy. Występuje m.in. w bieluniu dziędzierzawie. Więcej informacji można znaleźć na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego: www.gis.gov.pl