GIS ostrzega: Salmonella w kiełbasie i mięsie garmażeryjnym
Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że w kiełbasie surowej metka łososiowa MAP oraz mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej wykryto pałeczki salmonelli.
Jak informuje GIS, w trakcie badań zleconych przez producenta w kiełbasie i mięsie wykryto obecność bakterii salmonella.
Chodzi o produkty:
- Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP (producent: P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego), weterynaryjny nr identyfikacyjny: 04140203, nr partii: 72, data produkcji - 13.03.2019 r., data przydatności do spożycia - 03.04.2019 r.
- Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej (producent: P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego), weterynaryjny nr identyfikacyjny: 04140203, nr partii: 72, data produkcji - 13.03.2019 r., data przydatności do spożycia - 24.03.2019 r.
GIS informuje, że producent podjął już działania w celu wycofania partii z obrotu.
Dodatkowo, wycofano też kiełbasę surową metka łososiowa (producent: P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego) o weterynaryjnym nr identyfikacyjnym: 04140203, nr partii: 72, dacie produkcji: 13.03.2019 r., dacie przydatności do spożycia: 27.03.2019 r.
GIS ostrzega, że konsumenci nie powinni spożywać powyższych produktów.