GIS podał, że w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej partii metki łososiowej. Chodzi o produkt "Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka" (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg) o numerze partii: 1F828092828 i terminie przydatności do spożycia 20.10.2022. Producentem jest Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym 14130301. Zakład powiadomił odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania. Listerioza - co oznacza i jakie są jej objawy? Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Bakterie Listeria monocytogenes wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie. Do zakażenia człowieka dochodzi najczęściej wskutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Bakteria dostaje się do organizmu przez przewód pokarmowy, uszkodzoną skóra, błony śluzowe czy łożysko. Objawy widoczne u kobiet w ciąży to symptomy grypopodobne lub wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. Wśród osób starszych bądź osób z obniżoną odpornością wskutek zakażenia może dojść do zapalenia opon mózgowych, mózgu czy sepsy. Osoby dorosłe i zdrowe najczęściej nie wykazują żadnych objawów.