Reklama

Reklama

GIS ostrzega: Groźne bakterie i toksyny w dwóch produktach spożywczych

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella spp. w partii sezamu białego oraz wyższego niż dopuszczalny poziomu ochratoksyny A w trzech partiach makaronu żytniego. Ich spożycie może być groźne dla zdrowia i doprowadzić do zatrucia.

"W próbce nasion białego sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp" - przekazał w środę GIS. Ostrzegł, że spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Informacja dotyczy nasion białego sezamu, łuskanego VITASIA JAPANESE STYLE/ Sesame White Hulled, 50 g z numerem partii L22 164 1 i z datą minimalnej trwałości 08/2023. Produkt został wyprodukowany w Polsce, a nasiona pochodzą spoza UE.

Na polski rynek wprowadziła go firma Lidl Stiftung & KG, Stiftsbergstraße 1, 74172 Neckarsulm z siedzibą w Niemczech.

Reklama

"Dystrybutor wdrożył już procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży, umieści informacje o wycofaniu w sklepach, a także opublikuje informację na stronie internetowej" - czytamy w komunikacie GIS.

Zaznaczono, że klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu.

Poinformowano, że Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Szkodliwe toksyny w makaronie. Ostrzeżenie GIS

GIS poinformował również, że w wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partiach makaronu żytniego określonych w ostrzeżeniu. Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Ostrzeżenie dotyczy partii produktu Bartolini Eko o numerze 06.2024L02, w skład której wchodzą: makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda numer 4 (tagliatelle) o masie netto 250 g; makaron świderek o masie netto 400 g i makaron muszla numer 2 o masie netto 400 g.

Wszystkie wymienione partie makaronów mają minimalną datę trwałości do czerwca 2024 roku. Producentem jest firma P.P.H "TABIT" Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.

Firma Tabit Sp. z o.o., ul. Boryszewska 8, 05-46 Wiązowna powiadomiła swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu od swoich odbiorców.

W informacji GIS zaznaczono, że "nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie", a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy