Jeśli zastanawiasz się, jakie dania na Wigilię przyrządzić, mamy szybką podpowiedź. Poniżej znajduje się lista tradycyjnych potraw wigilijnych serwowanych w większości regionów Polski. 12 potraw wigilijnych - dlaczego właśnie tyle? Geneza wieczerzy wigilijnej oraz serwowanych w tym czasie potraw sięga wielu wieków wstecz. Tłumaczenie, dlaczego jest ich dokładnie tyle, może być nieco rozbieżne - jedni uważają, że 12 potraw wigilijnych to pamiątka 12 apostołów, inni doszukują się w tym odniesienia do 12 miesięcy w roku. Jeszcze inni twierdzą, że na początku liczba ta wcale nie odnosiła się do potraw, lecz składników, które zostały użyte do ich przyrządzenia. Wraz z upływem czasu ukształtowała się jednak lista dań, które co roku trafiają na stół wigilijny. Najważniejsze z nich opisujemy poniżej. 12 potraw wigilijnych - lista dań Uroczystą kolację wigilijną zazwyczaj rozpoczynamy od dzielenia się opłatkiem i złożenia sobie świątecznych życzeń. Następnie siadamy do stołu, by wspólnie spożyć posiłek, cieszyć się swoją obecnością, śpiewać kolędy i rozmawiać. W wielu domach pod choinką pojawiają się również prezenty. Na stołach natomiast miejsce znajduje 12 potraw wigilijnych: 1. Barszcz czerwony z uszkami - według tradycji gotuje się na przygotowanym kilka tygodni wcześniej zakwasie buraczanym, uszka natomiast zazwyczaj posiadają nadzienie z kapusty i grzybów. 2. Zupa grzybowa - w zależności od regionu Polski może być ona podawana z ziemniakami lub makaronem, zazwyczaj używa się do niej suszonych grzybów, które decydują o charakterystycznym, intensywnym smaku zupy. 3. Pierogi z kapustą i grzybami - to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych, pojawiających się na wielu stołach. Największą popularnością cieszą się ręcznie lepione pierogi. 4. Krokiety z grzybami/ gołąbki z kaszą i grzybami/ paszteciki z kapustą i grzybami - jest to kolejna potrawa, która pojawia się w wielu domach i nawiązuje do bezmięsnego wymiaru kolacji wigilijnej - podstawę każdego z nich stanowi kapusta oraz grzyby. 5. Karp - tradycyjna ryba wigilijna podawana jest na wiele sposobów - może być smażona, pieczona lub serwowana w galarecie. Dodatek do niej zazwyczaj stanowią ziemniaki oraz surówka. 6. Śledzie - na wigilijnym stole, oprócz kapusty i grzybów bez dwóch zdań królują śledzie. Można je podawać na wiele sposobów - w oleju, w śmietanie, po żydowsku lub w typowo świątecznej zalewie korzennej. 7. Ryba po grecku - biała ryba z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakuje przygotowana kilka dni wcześniej. 8. Kutia - to kolejna tradycyjna potrawa świąteczna, która gości na naszych stołach tylko w Wigilię. Przyrządza się ją z miodu, ziaren pszenicy, maku oraz różnorodnych bakalii. Największą popularnością cieszy się na Podlasiu, Podkarpaciu i Lubelszczyźnie. 9. Kompot z suszu - wykonuje się go z suszonych owoców, takich jak śliwki, gruszki i jabłka. Ma charakterystyczny, lekko cierpki smak. Jego dużą zaletą jest pozytywny wpływ na trawienie, które po zjedzeniu 12 potraw wigilijnych ma przed sobą nie lada zadanie. 10. Kluski z makiem - to kolejna tradycyjna potrawa wigilijna podawana na słodko. Kluski lub makaron podsmaża się na maśle, dodaje do nich mak, cukier oraz bakalie. 11. Pierniczki - trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez tych korzennych ciasteczek. Ich wypiekaniem z radością zajmują się najmłodsi. W wielu domach pojawiają się nie tylko na wigilijnym stole, ale również jako ozdoba na choince. 12. Sernik - to kolejny popularny wypiek świąteczny, wielu osobom kojarzący się z Wigilią. Pojawia się w wersji tradycyjnej lub z dodatkami, np. rodzynek, czekolady itp. Nowoczesne potrawy wigilijne W wielu domach oprócz tradycyjnych dań stół wigilijny urozmaicają również bardziej innowacyjne propozycje. Należą do nich np.: Łosoś podawany na różne sposobyRóżnorodne mięsa (od kilku lat w Wigilię nie obowiązuje post)Owoce morza Niektóre z nich są bardzo wyszukane, inne to raczej szybkie potrawy wigilijne, których nie trzeba przyrządzać kilka dni wcześniej. Na naszych stołach oprócz tradycyjnych 12 potrwa wigilijnych królują również ciasta, desery i słodycze.